Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o razmerah v zvezi z novim koronavirusom

torek, 18.2.2020

Ljubljana, 18. februarja (STA) - Slovenska vlada se je na današnji dopisni seji seznanila z razmerami v svetu in Sloveniji v zvezi z novim koronavirusom. Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom), v Sloveniji ni bil potrjen še noben primer obolelega s koronavirusom, prav tako ni bil nihče repatriiran iz Wuhana. V Sloveniji so bili sprejeti potrebni ukrepi.

Sprejeti so bili ukrepi za zgodnje odkrivanje posameznikov s sumom na novi koronavirus in njihovo obravnavo ter ukrepe, ki zmanjšujejo tveganja širjenja okužbe. Aktivirana je bila koordinacijska skupina za obvladovanje nalezljivih bolezni v zdravstvu, prav tako poteka medresorska koordinacija med pristojnimi ministrstvi, ki jo trenutno vodi ministrstvo za zdravje.

Med drugim so pristojne oblasti izdale priporočila za potnike, ki se vračajo s Kitajske ali potujejo tja, navodila za ravnanje na vstopnih točkah v Slovenijo (letališče Jožeta Pučnika in Luka Koper) in navodila za obravnavo oseb s sumom na novi koronavirus v osnovnem zdravstvenem varstvu in bolnišnicah. Nacionalni inštitut za javno zdravje je vzpostavil spletno stran o novem koronavirusu in posebno telefonsko številko.

Na Ukomu so dodali, da ukrepe za obvladovanje novega koronavirusa usklajujejo na ravni Evropske unije in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Šest Slovencev je sicer na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je od začetka meseca zaradi strahu pred širjenjem novega koronavirusa iz Kitajske v karanteni v Jokohami. Na ladji so doslej zabeležili 542 primerov okužb. Vseh šest slovenskih državljanov se še vedno počuti dobro, v Slovenijo pa se bodo predvidoma vrnili do konca tedna, so danes za STA potrdili na ministrstvu za zunanje zadeve.

Za posledicami okužbe z novim koronavirusom je na celinski Kitajski umrlo skoraj 1900 ljudi, okuženih je najmanj 72.400, so sporočile kitajske zdravstvene oblasti. Doslej je ozdravelo 12.000 ljudi. Zunaj celinske Kitajske je koronavirus doslej zahteval pet žrtev.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window