Navigacija
Portal TFL

STA novice / Nov pogajalski predlog za večletni proračun EU za Slovenijo še vedno neustrezen

ponedeljek, 17.2.2020

Bruselj, 17. februarja (STA) - Nov pogajalski predlog za proračun EU za obdobje 2021-2027, ki ga je predstavil predsednik Evropskega sveta Charles Michel, je za Slovenijo še vedno neustrezen, je danes v Bruslju povedal zunanji minister Miro Cerar. V primerjavi s prejšnjim predlogom obstajajo rahle izboljšave na področju kohezijske politike, a to ni dovolj, je poudaril.

Ob tem je spomnil na slovenske prioritete: ohranitev kohezijskih sredstev na ustrezni ravni, ustrezna rešitev za razvitejšo od dveh slovenskih regij, Zahodno Slovenijo, ter povečanje, ne zmanjšanje sredstev za podeželje.

Zunanji minister je tudi izpostavil, da je glavni nosilec pogajanj premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle. Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Matej Marn pa bo slovenska stališča popoldne zastopal na prvem delovnem sestanku po predstavitvi prvega Michelovega kompromisnega predloga, na katerem bodo države predstavile svoja stališča.

Michelov predlog, ki je nastal na podlagi pogovorov z vsemi voditelji sedemindvajseterice, ni bistveno drugačen od decembrskega predloga takratnega finskega predsedstva EU, ki ni zadovoljil nikogar.

Michel je predlagal obseg proračuna v višini skoraj 1095 milijard evrov ali 1,074 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND) sedemindvajseterice. To je zelo blizu finskemu predlogu in tako precej manj od prvotnega predloga Evropske komisije, a vseeno več od želja neto plačnic v proračun EU.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window