Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada naklonjena spremembam pri vlaganju poslanskih pobud na ustavno sodišče

četrtek, 23.1.2020

Ljubljana, 23. januarja (STA) - Vlada se strinja s cilji zakonskih rešitev, kot so navedeni v predlogu poslanske skupine SDS za dopolnitev zakona o ustavnem sodišču. Po predlogu SDS bi se postopek ocene ustavnosti in zakonitosti, začet na zahtevo tretjine poslancev, nadaljeval ne glede na morebitno prenehanje mandata katerega od poslancev, ki so podpisali zahtevo.

Ustavna demokracija ter temeljno ustavno načelo delitve oblasti v povezavi z določbami o predlagateljih za začetek postopka pred ustavnim sodiščem dejansko kažeta na možnost in potrebo, da "se omogoči nadaljevanje postopkov ustavnosodne presoje, četudi kakšen od poslancev ali poslank nima več poslanskega mandata", so sporočili po seji vlade.

So pa v vladi obenem predlagali črtanje drugega člena predlaganega zakona, po katerem naj bi ustavno sodišče sprejelo dopolnjeni poslovnik, v katerem bi opredelilo navedeno spremembo. Po mnenju vlade določbe tega člena brez potrebe odpirajo spremembe poslovnika ustavnega sodišča. "Če bo zakon o ustavnem sodišču dopolnjen, je jasno, da pri odločanju ustavnega sodišča obveljajo dopolnjene zakonske določbe," so še navedli.

Zakon o ustavnem sodišču sicer določa, da lahko postopek za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti predpisa ali splošnega akta začne tretjina poslancev. Po stališču ustavnega sodišča takrat, ko poslancem preneha mandat in število podpisnikov pade pod tretjino poslancev, denimo v primeru individualnega prenehanja mandata ali s koncem mandata DZ, zahteve ne obravnava več in jo zavrže, so v oceni stanja zapisali v SDS.

Posledica tega stališča je, da so bile številne zahteve, ki jih je vložila najmanj tretjina poslancev, zavržene samo zato, ker ustavno sodišče ni odločilo do prenehanja mandata DZ. Odločanje je namreč trajalo več let, so spomnili.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window