Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropski parlament bo z odločanjem o dogovoru o brexitu počakal na London

ponedeljek, 21.10.2019

Strasbourg, 21. oktobra (STA) - Evropski parlament o novem dogovoru o brexitu ne bo glasoval, dokler ga ne bo potrdil britanski parlament, je danes v Strasbourgu povedal tiskovni predstavnik Evropskega parlamenta Jaume Duch. To pomeni, da evropski poslanci o dogovoru najverjetneje ne bodo odločali ta teden, je pa možno izredno zasedanje parlamenta o tem prihodnji teden.

Če se bo izkazalo, da je glasovanje potrebno pred 31. oktobrom, ko je trenutno določen rok za brexit, bo to pomenilo, da se bo Evropski parlament sešel prihodnji teden v Bruslju, je novinarjem še pojasnil Duch pred začetkom plenarnega zasedanja parlamenta.

"Evropski parlament ni tisti, ki bo uničil ali skušal pospešiti ali upočasniti proces, ki je trenutno v rokah britanskih institucij," je dejal Duch. Poudaril je še, da bo Evropski parlament zadnji člen v procesu ratifikacije dogovora.

To odločitev glede glasovanja bo po napovedih formalno sprejela konferenca predsednikov parlamenta, ki jo sestavljajo predsednik parlamenta David Sassoli in vodje političnih skupin in ki se je sešla ob 18. uri.

Nasvet, naj Evropski parlament z glasovanjem počaka na odločitev Westminstra, je vodjem političnih skupin dala posebna parlamentarna skupina za brexit. "Zdaj je na vrsti britanski parlament, da se odloči," je poudaril vodja posebne skupine Guy Verhofstadt.

Evropski parlament je sprva predvidel, da bo o ločitvenem sporazumu, doseženem prejšnji teden, odločal ta četrtek, zadnji dan plenarnega zasedanja v Strasbourgu. A britanska poslanska zbornica je v soboto podprla dopolnilo, s katerim so preložili dokončno potrditev dogovora do sprejetja potrebne zakonodaje.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window