Navigacija
Portal TFL

STA novice / Kljub podpori MVK med poslanci nezadovoljstvo zaradi vprašanja nezdružljivosti funkcije

sreda, 9.10.2019

Ljubljana, 09. oktobra (STA) - Po seji mandatno-volilne komisije DZ, ki je prižgala zeleno luč noveli zakona o poslancih, med poslanskimi skupinami ostaja nezadovoljstvo ob nerešenem vprašanju sankcij pri nezdružljivosti funkcije. Vsa dopolnila, s katerimi so skušali to rešiti, so namreč zavrnili. Podpora na seji DZ zato ni gotova, tudi v SMC in SAB napovedujejo razmislek.

Glede nezdružljivosti poslanske funkcije bi po predlogu novele, o kateri bo odločal DZ, za poslance v celoti veljale tako materialne kot procesne določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Zakon predvideva objavo kršitelja na spletni strani in možnost globe, ne pa tudi prenehanja poslanskega mandata. Zato sta bili do predloga že ob vložitvi junija kritični Levica in NSi, ki sta danes glasovali proti noveli.

Pomisleki pa so se porodili tudi v nekaterih drugih poslanskih skupinah. Z dopolnili so to vprašanje skušali urediti v Levici, NSi, LMŠ in SMC, vendar pa je nazadnje komisija vsa zavrnila, tudi zato, ker je zakonodajno-pravna služba DZ opozorila na ustavno spornost. Sprva so se sicer nekatere stranke zavzele za to, da bi sprejeli enega od predlogov, s čemer bi člen ostal odprt, rešitev pa bi izpilili do odločanja na seji DZ. A se to ni zgodilo.

Poslanci pa pričakujejo iskanje rešitev, ki bodo ustavno vzdržne. Danes je bilo slišati predloge, da bi razmislili ne le o možnosti prenehanja mandata, ampak po zgledu nekaterih držav morda tudi možnosti odvzema glasovalne pravice in plače.

Komisija je sicer zavrnila dopolnilo SMC, s katerim so želeli določiti, da poslancu za čas do odprave morebitne nezdružljivosti ne bi pripadala pravica do plače in drugih prejemkov. Kljub temu, da so danes novelo podprli, pa vodja poslancev SMC Igor Zorčič napoveduje, da se bodo še odločili o podpori zakonu na seji DZ.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper se je pri glasovanju o noveli danes vzdržala, ker se je v razpravi nakazala možnost ustavno vzdržne sankcije, ki bi jo lahko uzakonili, še preden dobijo predlog ustavnih pravnikov - možnost odvzema glasovalnih pravic in plačila.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović pa je po seji poudaril, da je novela šele prvi korak k temu, da pripravijo zakon, ki bo omogočal, da v primeru kršitve nezdružljivosti pride tudi do sankcije - prenehanja mandata, odvzema glasovalne pravice ali plače. Tako pričakuje, da bo predsednik DZ Dejan Židan po sprejetju novele sklical pravnike in pripravil rešitev za ta največji problem v zakonu.

Tudi vodja poslancev NSi Jožef Horvat upa, da se bo pravna stroka poenotila o rešitvah v primeru nezdružljivosti poslanske funkcije in bodo zakon, če bo sprejet, popravili. Strinjal se je, da glede tega novela pomeni korak nazaj.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je tudi po seji opozoril na privilegije, ki jih po njegovem mnenju novela prinaša poslancem. A dvomi, da bo prevladal zdrav razum in da novela ne bi bila sprejeta.

Vprašanje nedorečenih določb o nezdružljivosti poslanske funkcije se je odprlo spomladi, ob primeru poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha. Pravni strokovnjaki so ocenili, da bi bila ugotovitev o prenehanju funkcije prekomeren ukrep.

Prav tako v tem času na mizi ni rešitve, ki bi bila ustavnopravno vzdržna. Vodja poslancev SD Matjaž Han je danes ocenil, da bi te postopke lahko opredelili v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije. Ta je v parlamentarnem postopku, a tega vprašanja za zdaj ne rešuje.

Novela zakona o poslancih sicer prinaša še nekaj drugih rešitev, med najbolj odmevnimi je določilo za obračunavanje stroškov prevoza na delo na podlagi kilometrine ter odprava pogoja šestmesečnega opravljanja poslanske funkcije za pridobitev pravice do nadomestila plače po prenehanju mandata.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window