Navigacija
Portal TFL

STA novice / Za prenovo sistema obdavčitve nepremičnin po mnenju projektnega sveta potrebni dodatni kadri in sredstva

četrtek, 19.9.2019

Ljubljana, 19. septembra (STA) - Vlada se je seznanila s poročilom projektnega sveta za prenovo sistema obdavčitve nepremičnin. Ta ugotavlja, da zlasti na področju zagotavljanja podatkov o dejanski rabi zemljišč javne cestne in javne železniške infrastrukture prihaja do zamud. Ob tem so poudarili, da bodo za nadaljevanje prenove sistema nujni dodatni kadri in sredstva.

Projektni svet v poročilu ugotavlja, da so ključne naloge oz. postopki, vezani na izvajanje drugega sistemskega množičnega vrednotenja, potekale skladno s spremenjeno časovnico, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Hkrati pa na nekaterih področjih prihaja do zamud, kar bo vplivalo na nadaljevanje prenove sistema obdavčitve nepremičnin po sprejeti časovnici. Poleg tega bo treba po izvedbi drugega sistemskega vrednotenja nadaljevati proces prenove sistema obdavčitve nepremičnin.

Maja sprejeta novela zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin je namreč rok za sprejetje novih modelov vrednotenja in izvedbo prvega cikla množičnega vrednotenja po novih pravilih zamaknila z 31. julija 2019 na 31. marec 2020. Sistem množičnega vrednotenja nepremičnin v Sloveniji je bil s spremembo zakona leta 2017 nadgrajen, da bi se skladno z odločitvijo ustavnega sodišča lahko pripisane vrednosti nepremičnin uporabile tudi za davčne namene.

Projektni svet je predlagal, da se vzporedno z drugim sistemskim vrednotenjem nepremičnin delo glede izboljšav že evidentiranih podatkov nadaljuje s ciljem še višje kakovosti še pred uvedbo prve obdavčitve nepremičnin po novem sistemu.

Množično vrednotenje se v Sloveniji izvaja že od leta 2006, posplošene vrednosti pa so vsem nepremičninam v nepremičninskih evidencah določene že od konca leta 2011. V ta namen se v Sloveniji že od leta 2007 spremlja dogajanje na trgu nepremičnin, kar predstavlja osnovo za izdelavo modelov vrednotenja. Preverjanje in posodabljanje modelov vrednotenja je stalna naloga sistema, saj je cilj množičnega vrednotenja slediti dinamiki trga nepremičnin.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window