Navigacija
Portal TFL

STA novice / Podpora parlamentarnega odbora dopolnitvam stanovanjskega zakona

torek, 10.9.2019

Ljubljana, 10. septembra (STA) - Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je na današnji seji brez glasu proti podprl predlog dopolnitev stanovanjskega zakona, ki ga je po skrajšanem postopku vložil državni svet. Z njim želi etažnim lastnikom olajšati sprejem odločitev o gradbenih delih in izboljšavah v večstanovanjskih stavbah, kadar gre za odpravo arhitektonskih ovir.

Državni svetnik Bojan Kontič je pojasnil, da zdajšnji stanovanjski zakon za sprejem vseh odločitev etažnih lastnikov o gradbenih delih in izboljšavah v večstanovanjskih stavbah, za katere je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, določa soglasje vseh lastnikov. Za izboljšave, ki ne zahtevajo gradbenega dovoljenja, pa zakon določa soglasje lastnikov, ki imajo več kot tri četrtine solastniških deležev.

Predlog dopolnitev stanovanjskega zakona po Kontičevih besedah znižuje zahtevano večino za sprejem tovrstnih odločitev, če gre za gradbene posege za odpravo arhitektonskih ovir. Po rešitvi, ki jo je prvotno predlagal državni svet, bi odločitev za odpravo teh ovir lahko sprejeli etažni lastniki, ki imajo več kot polovico solastniških deležev v večstanovanjski stavbi.

Parlamentarni odbor za infrastrukturo, okolje in prostor pa je s sprejemom dopolnila, ki ga je v skladu z mnenjem vlade in zakonodajno-pravne službe DZ predlagala SD, zvišal solastniški delež tistih, ki sprejmejo odločitev, s polovice na tri četrtine in s tem v večji meri zaščitil poseg v lastninsko pravico in pravno varstvo etažnih lastnikov.

Odbor je tudi podprl mnenje zakonodajno-pravne službe, da pobuda Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij in Društva za ohranjanje naravne dediščine za oceno ustavnosti zakona o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave, ni utemeljena. Prav tako se je seznanil s poročilom o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti za leto 2018.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window