Navigacija
Portal TFL

STA novice / Lenarčič: Gre za reševanje življenj in pomoč ljudem v stiski (dopolnjeno)

torek, 10.9.2019

Bruselj, 10. septembra (STA) - Komisarski kandidat iz Slovenije Janez Lenarčič, ki mu je novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dodelila resor za krizno upravljanje, je sporočil, da ta resor sprejema z zadovoljstvom. Po njegovem gre za pomembno, a hkrati zelo zahtevno področje dela EU, saj gre za reševanje življenj in pomoč ljudem v stiski.

Resor za krizno upravljanje je pristojen za evropsko civilno zaščito in humanitarno pomoč, v okviru katerega bo komisar opravljal vlogo evropskega koordinatorja za hitro odzivanje. Pri tem bo imel podporo generalnega direktorata za evropsko civilno zaščito in operacije humanitarne pomoči (ECHO).

"Zavedam se odgovornosti in izzivov, ki jih imenovanje prinaša," je v izjavi za slovenske novinarje v Bruslju dejal Lenarčič. Želi si, da na tem resorju ne bi imel veliko dela, a se zaveda, da temu ne bo tako in da ga čaka odgovorno in zahtevno delo.

"Dejstvo je, da se zaradi posledic vse bolj silovitih klimatskih sprememb in hudih spopadov, vztrajno veča število ljudi po svetu, ki nujno potrebujejo pomoč," je Lenarčič pred tem poudaril v pisnem sporočilu za javnost. Dodal je, da so posledično potrebe po pomoči vse večje, čemur morajo slediti tudi sredstva in njihova učinkovita uporaba.

Izpostavil je, da ta resor naslavlja zelo pomemben del odzivanja EU na aktualne globalne izzive, ki terjajo trajnostno naravnano, usklajeno in inovativno delovanje EU ter držav članic. Ob tem bo po njegovi oceni treba za hitro in učinkovito pomoč zagotoviti dovolj zmogljivosti za zaščito ljudi, okolja in premoženja.

Gre namreč za reševanje življenj in krepitev sodelovanja med državami tako preventivno kot v dejanskem primeru naravnih in drugih nesreč. Te so žal vse pogostejše, hujše, vplivi podnebnih sprememb pa jih samo še stopnjujejo, ne glede na nacionalne meje. Razsežnosti so lahko neslutene, za vsako državo in njene prebivalce, je zapisal. "Usklajevanje na ravni EU, med državami članicami in širše je pri tem izjemnega pomena," je ocenil Lenarčič.

Poudaril je, da se potrebe v svetu povečujejo, kar je spoznala tudi EU, saj je v prihodnji sedemletni finančni perspektivi predvideno povečanje sredstev v ta namen s sedanjih sedmih na 11 milijard evrov.

Opozoril je še na nove grožnje, ne samo podnebne, temveč tudi kibernetski kriminal, ki lahko povzroči krizne situacije, če onesposobi vitalno infrastrukturo. "Vse situacije, ko je ogroženo življenje, okolje, vse to sodi v krizno upravljanje," je dejal.

Na vprašanje, ali je sam z resorjem zadovoljen glede na to, da ga julija, ko je omenjal resorje, ki se mu zdijo zanimivi, ni omenil, je Lenarčič odgovoril pritrdilno. "Želja je toliko kot članic in vsem ni mogoče ustreči," je dodal in da sestavljanka, ki jo je morala sestaviti nova predsednica Evropske komisije, ni bila lahka.

"Treba je bilo najti najbolj ustrezno ujemanje med kandidati in resorji ter upoštevati želje članic in političnih skupin," je pojasnil. Zdi se mu sicer, da ima dodeljeni resor "pomembno, plemenito poslanstvo".

Predlagani resor Lenarčič razume tudi kot priznanje Sloveniji, "kjer smo stkali močno tradicijo nudenja humanitarne pomoči in civilne zaščite". Napovedal je še, da bo prihodnje tedne posvetil temeljitim pripravam na predstavitev v pristojnem odboru Evropskega parlamenta.

Prepričan je tudi, da se lahko Slovenija z zaupanjem posveti sodelovanju z novo komisijo. "Če bom njen član, se bo trudil, da bo sodelovanje dobro, zavzemal se bom za spoštovanje temeljnega poslanstva komisije, ki je zavzemanje za skupni evropski interes in spoštovanje evropskih norm," je dodal.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window