Navigacija
Portal TFL

STA novice / S koncem sodnih počitnic se na sodišča vrača običajen tempo

petek, 16.8.2019

Ljubljana, 16. avgusta (STA) - Končale so se sodne počitnice, v sodne dvorane pa se bo počasi vrnil običajen tempo dela. Sodne počitnice so, tako kot vsako leto, trajale med 15. julijem in 15. avgustom, v tem času pa sodišča sodnih pisanj niso vročala, procesni roki niso tekli. Tudi današnji seznam obravnav je še precej kratek, več jih bo po napovedih že prihodnji teden.

Na Okrožnem sodišču v Mariboru bo sicer danes nadaljevanje sojenja nekdanjemu svetovalcu zdaj prav tako že nekdanjega mariborskega župana Marku Kovačiču, ki ga obtožnica bremeni poslovne goljufije v povezavi z njegovim podjetjem Svarog in kršenja pravic sedmim zaposlenim v tem podjetju. Sojenje naj bi bilo po napovedih sicer kmalu pri koncu.

Tudi v času sodnih sodnih počitnic delo sicer ni popolnoma zastalo, saj v tem času sodišča opravljajo naroke in odločajo v nujnih zadevah. Med te sodijo preiskave in sojenja v kazenskih zadevah, v katerih je obdolžencu odvzeta ali omejena prostost, ter v kazenskih zadevah tujcev, ki ne prebivajo v Sloveniji. Prav tako so sodišča obravnavala zadeve, povezane s prisilnimi poravnavami in stečaji.

Med drugim je koprsko okrožno sodišče v času sodnih počitnic izdalo priporni nalog in tiralico za poslovneža Sergeja Racmana, ki je obtožen v primeru domnevne zlorabe prostitucije v klubu Marina v Ajševici pri Novi Gorici. Na celjskem okrožnem sodišču so potekali predobravnavni naroki v sojenju obtoženim za kaznivo dejanja trgovine z ljudmi, izvenobravnavni senat tega sodišča pa je v zadevi šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš) zaradi obsežnosti kazenske zadeve tožilstvu odobril trimesečno podaljšanje roka za vložitev obtožnice.

S koncem enomesečnih počitnic bodo znova stekli tudi pritožbeni roki, sodišča pa bodo imela znova veliko dela s presojanjem pritožb strank v postopkih. Med drugim bodo odločali o pritožbi 29-letnega Sebastiena Abramova, ki je bil konec julija obtožen v zadevi poskusa oškodovanja zavarovalnic z odrezano roko partnerke.

Upravno sodišče bo znova odločalo o pritožbi kandidata za ljubljanski mestni svet Vilija Kovačiča, ki se je zaradi domnevnih zlorab občinskih sredstev, ki jih očita Listi Zorana Jankovića, pritožil na izid lokalnih volitev v Ljubljani.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču pa se bo kmalu nadaljevalo sojenje v odmevni korupcijski aferi v zdravstvu, v kateri je obtoženih 11 posameznikov in družba Advanta, v Kopru pa bodo stekli predobravnavni naroki v sojenju več osebam zaradi goljufije na škodo EU, in sicer naj bi šlo za napihovanje računov ob nabavi fotovoltaičnih celic.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window