Navigacija
Portal TFL

STA novice / Poslanci v ponoven poskus sprejemanja etičnega kodeksa (dopolnjeno)

četrtek, 11.7.2019

Ljubljana, 11. julija (STA) - V DZ so ponovno začeli pogovore o pripravi etičnega kodeksa poslank in poslancev. Skupina za pripravo kodeksa je na prvem srečanju danes za predsednika izvolila vodjo poslancev SMC Igorja Zorčiča, o vsebini pa je za zdaj bolj malo govora. Predsednik DZ Dejan Židan ocenjuje, da politična volja za sprejetje etičnega kodeksa presega ustavno večino.

Židan je v izjavi novinarjem po srečanju spomnil, da je bil zadnji poskus sprejetja kodeksa v minulem mandatu, tokrat pa je po njegovih ocenah politična volja za to daleč čez ustavno večino. Kot je dejal, gre za to, da povrnejo in dvignejo zaupanje ter ugled DZ, da preventivno delujejo na področju možne koruptivnosti in da s kodeksom pokrijejo nekatere sive lise, ki jih zakonodaja ne predvideva. Danes so po njegovih besedah sklenili, da kot strokovne sodelavce v skupino za pripravo kodeksa povabijo tudi predstavnike Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), svoje poglede pa bo lahko predstavila tudi TI.

Glede posebnosti pri etičnih kodeksih, ki jih uvajajo tudi v drugih državah, je Zorčič danes izpostavil disciplinski postopek. Po njegovem mnenju bo to verjetno najtrši oreh pri sprejemanju kodeksa, je pa "pomemben iz tega vidika, da poslanci sami presojamo svoja dejanja in skozi postopek skrbimo za integriteto te funkcije". Pričakovati je tudi predlog za ustanovitev komisije, ki bi o tem presojala, a Zorčič konkretneje o vsebinskih rešitvah danes ni želel govoriti.

Na mizi je po njegovih besedah več osnutkov za dokument. Ponovno se bodo sestali predvidoma po parlamentarnih počitnicah, prisluhnili bodo mnenju KPK in TI, skušali oblikovati rešitve in pridobiti soglasje poslancev v največji možni meri. Po naslednjem srečanju je tako pričakovati tudi konkretnejše predloge, med drugim o možnih sankcijah, ki bi lahko v skladu z etičnim kodeksom doletele poslance.

"Najpomembneje je, da kodeks ne bo zlorabljen za obračunavanje med strankami," je poudaril Zorčič, ki predvideva, da bo potrebna relativno velika večina za sankcioniranje poslancev. Za zdaj predvidevajo, da bi etični kodeks sprejel kolegij predsednika DZ.

Nekatera področja, ki jih v drugih državah pokrivajo z etičnim kodeksom, so v Sloveniji sicer že urejena z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije, zakonom o poslancih in s poslovnikom DZ. "A čas je, da gremo naprej. Verjamem, da bomo po resnem delu dobili etični kodeks," je dejal Židan.

Zadnji primer, ki je ponovno oživel razpravo o etičnem kodeksu, je bil mandat poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha, ki mu KPK očita nezdružljivost funkcij. Med drugim je bil do aprila tako poslanec kot direktor podjetja Minta, naposled pa so pravniki ugotovili, da za prenehanje mandata Horvatha ni zadostne pravne podlage.

Po Židanovih besedah so poslanci po trenutni ureditvi v privilegiranem položaju v primerjavi z drugimi državnimi funkcionarji, a verjame, da bo to v najkrajšem možnem času urejeno. Prav v petek bi lahko po njegovih navedbah predstavili in morda vložili spremembe zakona o poslancih.

V skupini za pripravo etičnega kodeksa so bili danes prisotni predstavniki devetih poslanskih skupin, z izjemo NSi. Vodja njihovih poslancev Jožef Horvat je v zvezi s tem pojasnil, da sicer podpirajo sprejetje etičnega kodeksa, a da so se svojemu predstavniku v skupini odrekli zaradi številnih obveznosti poslanske skupine.

V poslanskih skupinah so sicer sprejetju etičnega kodeksa načeloma naklonjeni, a je slišati tudi opozorila, da sam kodeks še ni zagotovilo za etično ravnanje posameznika.

V LMŠ si po besedah poslanke Tine Heferle prizadevajo, da etični kodeks ne bi ostal le mrtva črka na papirju, ampak da bi akt pripomogel k dvigu politične kulture na višjo raven. Je pa vsak poslanec pri sebi odgovoren za to, da ima nek spoštljiv, kulturen odnos do funkcije, ki jo opravlja, in kulturo dialoga, s katero nastopa pred javnostjo, je pojasnila.

Po besedah poslanca Mateja Vatovca v Levici etičnemu kodeksu ne nasprotujejo, menijo pa, da bistvenih sprememb ne bo prinesel. "Ne da se z dokumentom, ki predpostavlja neko določeno stopnjo integritete, prisiliti poslancev, ki te integritete nimajo, da bodo spoštovali neka osnovna načela politične kulture," je dejal. Po njegovi oceni bi k dostojnejšemu vedenju poslance lahko prisilile kvečjemu sankcije.

Tudi v NSi nimajo nič proti sprejetju etičnega kodeksa. "Dejstvo pa je, da imamo danes že kar dobro urejeno zakonodajo," je pojasnil Horvat. Izrazil pa je razočaranje nad predlogom novele zakona o poslancih, ki naj bi bil v prihodnjih dneh predstavljen javnosti in ki bi "dejansko onemogočal, da bi lahko poslancu odvzeli mandat". "Mi se s tem ne strinjamo. Zaradi tega tudi ne bomo dali podpisov pod predlog zakona," je pojasnil.

Za prvaka SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega pa je etični kodeks "bedarija prve vrste" in "popoln nesmisel". Kodeks ne bo rešil nobene krize in k njemu se po besedah Jelinčiča zatekajo tisti, ki "ne vedo, kaj delati".

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window