Navigacija
Portal TFL

STA novice / Theresa May bo junija predstavila osnutek zakona o brexitu (dopolnjeno)

sreda, 15.5.2019

London, 15. maja (STA) - Britanska premierka Theresa May bo v začetku junija parlamentu predstavila osnutek zakona o brexitu. Vlada v Londonu je to sporočila v torek zvečer po srečanju med premierko in vodjo opozicijskih laburistov Jeremyjem Corbynom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je po srečanju še povedal tiskovni predstavnik vlade, je premierka vodji laburistov na srečanju ponovila odločenost končati pogajanja o brexitu in izpolniti voljo, ki so jo volivci izrazili na referendumu leta 2016. Pogovore je označil za koristne in konstruktivne, ti so se na ravni uradnikov nadaljevali tudi danes.

"Zato bomo v tednu, ki se bo začel s 3. junijem, predstavili zakon o izstopnem sporazumu," je dodal in pojasnil, da je to nujno, če želi Združeno kraljestvo izstopiti iz Evropske unije še pred poletnimi počitnicami. Tisti teden bodo poslanci predvidoma o zakonu tudi glasovali.

Minister za brexit Stephen Barclay je kasneje pojasnil, da bo dogovor o brexitu v primeru, da bodo poslanci predlog zakona o izstopnem sporazumu zavrnili, "mrtev". "Mislim, da bo morala nato poslanska zbornica nasloviti veliko bolj temeljno vprašanje, in sicer ali se bo odločila za izstop brez dogovora ali bo preklicala brexit," je poudaril.

S potrditvijo tega zakona bodo uzakonili izstopni sporazum, ki skupaj z izjavo o prihodnjih odnosih sestavlja dogovor o brexitu, navaja britanski BBC. Če bo ta načrt zavrnjen, ne bodo poskušali znova, so povedali viri v britanski vladi.

V laburistični stranki so medtem poudarili, da zakona ne bodo podprli, če na medstrankarskih pogajanjih o brexitu z vlado ne bodo dosegli dogovora.

Vlada upa, da se ji bo uspelo izogniti temu, da bi britanski evroposlanci, ki bodo izvoljeni na evropskih volitvah 23. maja, sploh sedli v poslanske klopi nove sestave Evropskega parlamenta. Ta se bo na ustanovnem zasedanju sešel 2. julija. A to lahko Mayeva doseže le, če bo pred 30. junijem sprejet dogovor o izstopu iz unije in ga bo odobrila še britanska kraljica Elizabeta II.

Britanski parlament je doslej že trikrat zavrnil izstopni dogovor, tako da so morali brexit, ki je bil sprva predviden za 29. marec, že večkrat preložiti. Nazadnje so se sredi aprila Mayeva in voditelji 27 držav EU dogovorili o prožni preložitvi brexita do 31. oktobra. Združeno kraljestvo lahko EU zapusti tudi prej, če bo britanski parlament potrdil ločitveni dogovor z EU.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window