Navigacija
Portal TFL

STA novice / Levica za dvig minimalne študentske urne postavke na 6,34 evra

sreda, 15.5.2019

Ljubljana, 15. maja (STA) - V stranki Levica so v skladu s sporazumom o sodelovanju s koalicijskimi strankami pripravili predlog za izboljšanje finančnega stanja študentskih delavcev, ki ga je na današnji novinarski konferenci predstavil poslanec Miha Kordiš. Po predlogu bi se minimalna študentska urna postavka dvignila iz 4,89 evra na 6,34 evra.

Kordiš je spomnil, da se v Levici prednostno zavzemajo za dvig plače za vse delavce in za odpravo prekarnosti. Ena izmed najbolj prekarnih oblik dela je po njegovem mnenju študentsko delo, zato so že v prejšnjem mandatu predlagali dvig minimalne študentske urne postavke in priznavanje pravic iz rednega delovnega razmerja tudi študentskim delavcem.

"V Levici smo nato izpogajali v sporazumu z vlado in koalicijo, da se ukrep dviga minimalne študentske urne postavke dejansko izvede in danes uresničujemo to svojo obljubo," je pojasnil. Predlagajo namreč, da se minimalna študentska urna postavka dvigne z zdajšnjih 4,89 evra na uro najprej na 6,34 evra še pred poletjem, z letom 2020 pa na 6,73 evra na uro.

V Levici po navedbah Kordiša prav tako predlagajo usklajevanje minimalne študentske urne postavke z višanjem minimalne plače in enkrat letno z rastjo cen življenjskih potrebščin. Poleg tega zahtevajo tudi višjo urno postavko za študente, ki delajo ponoči, ob nedeljah in dela prostih dnevih, kot to velja za ostale zaposlene.

V tem trenutku je študentsko delo po Kordiševih besedah zelo prekarno in študentski delavci ne uživajo nobenih izmed navedenih pravic za razliko od delavcev v trgovini, ki so po kolektivni pogodbi upravičeni do dodatka za nočno delo (75 odstotkov), nedeljsko delo (100 odstotkov) in za delo za praznik (250 odstotkov). "Po teh spremembah, ki jih uvajamo v Levici, bi takšne pravice pripadale tudi študentskim delavcem," je dodal.

V izračun predloga nove minimalne študentske urne postavke sta vključena tudi malica in prevoz na delo. "Študentsko delo kot oblika socialnega dumpinga se mora nehati, tudi študentski delavci morajo biti deležni gospodarske rasti, ki jo ustvarjajo in v Levici želimo s tokratno pobudo to tudi omogočiti," je še dodal Kordiš.

Predlog za izboljšanje finančnega stanja študentskih delavcev bodo danes posredovali strankam koalicije, vsekakor pa v stranki po Kordiševi oceni pričakujejo podporo predlogu.

Bruto urna postavka za opravljeno uro začasnih in občasnih del dijakov in študentov je določena v odredbi o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del in od 1. aprila ne sme biti nižja od 4,89 evra, piše na spletnih straneh ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window