Navigacija
Portal TFL

STA novice / Po EU bodo zbirali podpise za zaščito čebel

sreda, 15.5.2019

Bruselj, 15. maja (STA) - Evropska komisija se je odločila, da bo prijavila evropsko državljansko pobudo Rešimo čebele! Zaščita biotske raznovrstnosti in izboljšanje habitatov za žuželke v Evropi, katere organizatorji komisijo pozivajo, naj sprejme zakonodajo za ohranitev in izboljšanje habitatov za žuželke. S tem se bo začel postopek zbiranja potrebnih podpisov pod pobudo.

Državljanska pobuda poziva k oblikovanju več zavezujočih ciljev. Prvi je spodbujanje biotske raznovrstnosti kot krovnega cilja skupne kmetijske politike, drugi je drastično zmanjšanje uporabe pesticidov, tretji prepoved škodljivih pesticidov brez izjem in reforma meril za upravičenost uporabe pesticidov, četrti spodbujanje strukturne raznolikosti v kmetijskih pokrajinah, peti učinkovito zmanjšanje vsebnosti hranil, šesti učinkovito določanje ohranitvenih območij in sedmi okrepitev raziskav in spremljanja ter izboljšanje izobraževanja.

Ker je komisija ocenila, da je pobuda glede na svoje pristojnosti v pravnem redu EU dopustna, se jo je odločila prijaviti.

Prijava bo potrjena 27. maja, ko bo začel teči tudi enoletni rok za zbiranje podpisov v njeno podporo. Če bodo organizatorji v enem letu zbrali milijon izjav o podpori iz najmanj sedmih članic, se bo Evropska komisija morala na pobudo odzvati v treh mesecih.

Komisija se bo odločila, ali bo zahtevo, izraženo v državljanski pobudi, upoštevala ali ne, v obeh primerih pa bo morala svojo odločitev obrazložiti. V tej fazi medtem v Bruslju še niso preučili vsebine pobude.

Evropsko državljansko pobudo lahko v vsaki članici EU podprejo državljani, ki imajo pravico voliti v Evropski parlament. V Sloveniji so to državljani, ki so stari vsaj 18 let.

Komisija je do zdaj uradno odgovorila na štiri pobude, ki so zbrale zadostno podporo, vsaj delno tudi s predlogom nove evropske zakonodaje.

Tokratna pobuda je zanimiva tudi v luči slovenskih prizadevanj za krepitev osveščenosti o pomenu čebel za svet, katere vrhunec je razglasitev 22. maja za svetovni dan čebel ob koncu 2017. V naslednjih dneh bo potekalo drugo obeleževanje tega dneva.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window