Navigacija
Portal TFL

STA novice / Kaj je prednostni (preferenčni) glas? (pojmovnik)

sreda, 15.5.2019

Ljubljana, 15. maja (STA) - Prednostni ali preferenčni glas je glas, s katerim volivec na glasovnici izbere enega kandidata, ki mu daje prednost pred ostalimi kandidati na listi, za katero je glasoval. Poznamo več oblik prednostnega glasovanja, lahko je obvezno ali fakultativno, absolutno ali relativno.

V sistemu obveznega prednostnega glasovanja mora volivec poleg oddaje glasu za listo označiti tudi kandidata, ki mu daje prednost pred ostalimi. Pri sistemih fakultativnega prednostnega glasovanja pa je obvezna le izbira liste, oddaja prednostnega glasu pa je dodatna možnost, ki jo volivci po želji lahko izkoristijo.

Pri absolutnem prednostnem glasovanju so izvoljeni tisti kandidati z liste, ki so na tej listi prejeli največ prednostnih glasov. Pri relativnem prednostnem glasovanju pa se prednostni glasovi upoštevajo le, če njihovo število preseže določen prag. Prag za kandidata je lahko izražen v odstotku glasov od vseh glasov, oddanih za listo, za posamezne volitve pa je določen v zakonu. Če pa ta prag ni dosežen, o izvolitvi kandidatov odloča vrstni red, ki ga je postavila stranka ali lista sama.

Vir: pravnik Jurij Toplak/Lex localis

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window