Navigacija
Portal TFL

STA novice / Noveli zakona o socialnem varstvu zelena luč pristojnega odbora

četrtek, 18.4.2019

Ljubljana, 18. aprila (STA) - Članice in člani odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide so danes potrdili novelo zakona o socialnem varstvu. Predlog zakona uvaja novo socialnovarstveno storitev, ki bo na sistemski ravni zagotovila ustrezno podporo žrtvam kaznivih dejanj in njihovim družinskim članom, in sicer strokovno obravnavo s strokovnim svetovanjem.

V predlogu novele zakona o socialnem varstvu je navedeno, da bo strokovna obravnava zajemala prepoznavanje stiske upravičenca, seznanjanje, usmerjanje in vodenje, da bi žrtvi kaznivega dejanja omogočili ustrezno psihološko, socialno in finančno izboljšanje položaja.

Strokovno obravnavo oz. svetovanje bodo izvajali delavci v lokalnih enotah centrov za socialno delo. S tem bo zagotovljena brezplačna, široka in dostopna mreža, ki bo zaradi že pridobljenih izkušenj že na začetku delovala strokovno in bo posamezniku omogočila takojšen dostop do ustrezne podpore. Sodelovali in povezovali se bodo tudi s policijo, pravosodnimi organi in nevladnimi organizacijami.

Oblika obravnave bo natančneje urejena v dopolnjenem pravilniku o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev. V pravilniku bo jasna navezava na specialistične storitve, ki se lahko zagotavljajo s socialnovarstvenimi programi. Prav tako se lahko specialistične storitve zagotavljajo z drugimi zakoni, na primer z zakonom o preprečevanju nasilja v družini, je navedeno v predlogu novele.

Kot je za STA pojasnil predsednik odbora Vojko Starovič (SAB), je današnja seja odbora minila praktično brez razprave članov odbora, predlagano besedilo pa so potrdili brez glasu proti.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window