Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada pripravila novelo družinskega zakonika

petek, 15.2.2019

Ljubljana, 15. februarja (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji določila besedilo predloga novele družinskega zakonika za obravnavo v DZ po skrajšanem postopku skupaj s predlogom novele zakona o izvajanju rejniške dejavnosti, ki ga je pripravila na četrtkovi redni seji. Vlada predlaga DZ, da zaradi vsebinske povezanosti obeh predpisov oba zakona obravnava na isti seji.

Predlog zakona spreminja samo 184. člen družinskega zakonika, ki ureja način določitve prispevka staršev v okviru preživljanja k stroškom oskrbe v primeru namestitve otroka v rejniško družino ali v zavod.

S predlagano spremembo želi pregledneje urediti način določitve prispevka k stroškom oskrbe, in sicer se prispevek, ne glede na vrsto namestitve (rejništvo, zavod), določi glede na odstotek materialnih stroškov kot dela rejnine. Predlog zakona določa prispevek k stroškom oskrbe le v primeru, če otrok te redne prihodke (preživnino, družinsko pokojnino) dejansko prejema. Predlog zakona tudi določa, da poplačilo stroškov oskrbe uredi skrbnik in o tem ne odloča več sodišče.

Predlog zakona vnaša enako obravnavo otrok glede prispevanja k stroškom oskrbe v rejništvu ali v zavodu. Sedanja ureditev namreč ne upošteva dejstva, da vrsta namestitve v institucionalno varstvo ni otrokova izbira, zato je smiselno, da je prispevek k stroškom oskrbe določen na enak način, so sporočili po današnji dopisni seji vlade.

Vlada je sicer na četrtkovi redni seji sprejela predlog novele zakona o izvajanju rejniške dejavnosti in ga državnemu zboru poslala v obravnavo po skrajšanem postopku. Kot so pojasnili, nekatere postopkovne in terminološke spremembe sledijo rešitvam iz novega družinskega zakonika.

Kot je poudarila vlada, je osnovno načelo kakovostno izvajanje rejniške dejavnosti in pravna ureditev namestitve otroka, s preglednim in ekonomičnim ravnanjem sodišč in centrov za socialno delo ter varstvom največje koristi otroka.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window