Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada: Vrata v ograji na meji se lahko v upravičenih primerih odklenejo

četrtek, 10.1.2019

Ljubljana, 10. januarja (STA) - Vlada je danes sprejela odgovor na dopis varuha človekovih pravic v zvezi z zaklepanjem vrat v ograji na meji v nočnem času v občini Kostel. Kot je pojasnila, je policija predstavnike lokalnih skupnosti obvestila, da se lahko vrata v upravičenih primerih odklenejo, vendar morajo pravočasno obvestiti kočevsko policijsko postajo.

"Policijska postaja Kočevje pri tem v letu 2018 ni zaznala negativnih dogodkov ali pritožb občanov glede onemogočenega dostopa do reke Kolpe," je v odgovoru navedla vlada in spomnila, da so bili zaradi izrazitega porasta nedovoljenih migracij potrebni dodatni ukrepi, med katerimi je tudi zaklepanje vrat, z ukrepi pa so bile lokalne skupnosti seznanjene.

Prehodna mesta, ki so določena na podlagi sporazuma o obmejnem prometu in sodelovanju med Slovenijo in Hrvaško in ki jih lahko prehajajo samo imetniki obmejnih prepustnic za ta mesta, se trenutno zaklepajo samo v nočnem času. Izjema je leseni most v Osilnici, ki je ves čas zaprt, saj trenutno ni upravičencev, ki bi bili skladno s sporazumom upravičeni do prehoda državne meje na tem mestu, je pojasnila vlada.

Po njenih ugotovitvah so prehodi čez državno mejo in promet ob njej v nočnem času zelo redki. "Od odprtja vzporedne cestne povezave na hrvaški strani (relacija Petrina-Zamost) novembra 2018 pa prehodov skoraj ni. Druga vrata se odpirajo upravičenim interesnim skupinam na podlagi medsebojnega dogovora ob upoštevanju trenutnih varnostnih razmer na tem delu državne meje," so navedli na vladi.

Sicer so bila po navedbah vlade v ograji na meji nameščena številna vrata, ki omogočajo dostop do Kolpe, s čimer je policija želela zagotoviti, da so ovire za prebivalce ob reki čim manj moteče.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window