Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sodišče v Strasbourgu: Italija kršila pravice osebi, ki je spremenila spol

četrtek, 11.10.2018

Strasbourg, 11. oktobra (STA) - Italija je kršila pravice osebi, ki je spremenila spol, ker ji ni dovolila ženskega imena že pred operacijo za spremembo spola, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Oseba je že bila videti kot ženska in je v vsakdanjem življenju uporabljala žensko ime, ko ji je sodišče v Rimu maja 2001 odobrilo operacijo spola. A uradno imena ni smela spremeniti, dokler sodišče leta 2003 ni ugotovilo, da je bila operacija izvedena, in potrdilo njene spolne identitete.

Italija je sicer od takrat spremenila zakonodajo, tako da sodišča odobrijo spremembo imena, ko odobrijo operacijo za spremembo spola.

Sodišče v Strasbourgu je danes razsodilo, da je bila oseba zaradi togih postopkov v položaju, v katerem bi se lahko nerazumno dolgo obdobje počutila ponižano in ranljivo. Zato ji je bila kršena pravica do spoštovanja njenega zasebnega in družinskega življenja, je odločilo sodišče.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu tožnici ni prisodilo odškodnine, ji mora pa Italija plačati 2500 evrov sodnih in drugih stroškov, še poroča dpa.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window