Navigacija
Portal TFL

STA novice / Največ prijav proti policistom zaradi zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic (dopolnjeno)

četrtek, 20.9.2018

Ljubljana, 20. septembra (STA) - V zadnjih petih letih je bilo obsojenih med 32 in 45 policistov letno, večinoma pogojno. Največ prijav se je nanašalo na kazniva dejanja glede zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Približno 80 odstotkov prijav pa zaradi neutemeljenega suma zavržejo. Posebni tožilski oddelek preiskuje tudi nedavno intervencijo policistov v Rošpohu.

Policija je namreč v nedeljo popoldne posredovala v Rošpohu, ob posredovanju pa je umrl 31-letnik. Priča dogodka je za Slovenske novice povedala, da je policist 31-letnika davil, nato pa je ta izgubil zavest. Kljub oživljanju je moški umrl.

Na Policijski upravi Maribor medtem poudarjajo, da smrt 31-letnika nikakor ni povezana s posredovanjem policije in z uporabo prisilnih sredstev.

Kot so opisali na svoji Facebook strani, je v nedeljo malo po 14. uri neznana oseba, ki se je predstavila zgolj z vzdevkom, zaprosila za intervencijo, saj naj bi ga napadale neznane osebe. Na kraj so takoj napotili patruljo policistov, ki je tam našla 31-letnega moškega, starega znanca policije. Kot so zapisali, je bil zelo nemiren in je začel vpiti na policista, naj ga pustita pri miru in da je zaužil več prepovedanih drog. Ker sta policista ocenila, da nujno potrebuje zdravniško pomoč, so na kraj napotili še reševalce.

Med postopkom pa je moški po navedbah policije postajal čedalje bolj agresiven, dvakrat je udaril po strehi službenega vozila policije, poskušal odtrgati modro rotacijsko luč, nato pa si slekel majico, se postavil v borbeni položaj in izzival policista k pretepu. Ker opozoril, naj se umiri, ni upošteval, sta policista zoper njega uporabila prisilna sredstva in počakala na reševalce.

Po prihodu reševalcev se je moški za trenutek pomiril, nato pa spet postal agresiven, medtem pa nenadoma izgubil zavest. Policista sta mu snela lisice, da sta ga reševalca lahko oživljala, vendar je kljub temu in kljub kasnejši dodatni zdravniški pomoči umrl, so še pojasnili.

Dosedanje ugotovitve sodne obdukcije kažejo, da je pri pokojnem prišlo do zastoja dihalne in srčne funkcije, ki bi jo bilo možno povezati s sumom po zaužitju več ali večje količine prepovedanih drog. Dosedanje ugotovitve kriminalistov tujo krivdo kot vzrok smrti izključujejo, so poudarili na PU Maribor.

Kot so še dodali v ponedeljkovi objavi na Facebooku, bo generalni direktor policije ustanovil komisijo, ki bo preverila in ocenila okoliščine uporabe prisilnih sredstev in policijskih pooblastil. O zadevi pa je bilo obveščeno tudi Specializirano državno tožilstvo.

V posebnem oddelku, ki se pri Specializiranem državnem tožilstvu ukvarja s preiskovanjem in pregonom uradnih oseb s posebnimi pooblastili, torej tudi s policisti, so za STA potrdili, da preiskujejo to intervencijo policistov v smeri zakonite, strokovne in sorazmerne uporabe prisilnih sredstev.

Iz statistike, ki jo je objavila Generalna policijska uprava, je sicer razvidno, da je bilo v prvi polovici lanskega leta med policisti 38 prijavljenih in odkritih kaznivih dejanj, v prvi polovici letošnjega leta pa 27. Lani je bilo 39 osumljenih policistov, letos pa 29.

Sicer pa je nekaj deset policistov vsako leto tudi obsojenih zaradi kaznivih dejanj. Po podatkih posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva jih je bilo v letu 2013 obsojenih 32, v letu 2014 37, leta 2015 35, leta 2016 45 in lani 36 policistov.

Po njihovih navedbah gre za različna kazniva dejanja, pri čemer je bila najpogosteje izrečena pogojna obsodba. Ob tem pa so v tem oddelku opozorili, da je približno 80 odstotkov prijav proti policistom zavrženih zaradi neutemeljenega suma.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window