Navigacija
Portal TFL

STA novice / Dobre tri mesece po volitvah z delom začenja nova vlada (zbirno)

četrtek, 13.9.2018

Ljubljana, 13. septembra (STA) - Slovenija je danes dobila 13. vlado, ki jo vodi prvak LMŠ Marjan Šarec. 16-člansko ministrsko ekipo nove vlade je DZ potrdil s 45 glasovi za in 34 glasovi proti. Šarec je že prevzel posle od svojega predhodnika Mira Cerarja, novoizvoljena vlada pa se je sešla na prvi seji.

Za izvolitev vlade so glasovali poslanci LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, ki bodo tvorile vladno koalicijo, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnih manjšin. Proti so glasovali poslanci SDS, NSi in SNS, medtem ko so se poslanci Levice glasovanja vzdržali. S strankami koalicije so v Levici namreč sklenili dogovor o sodelovanju, v skladu s katerim njihovi poslanci ministrskim kandidatom niso smeli nasprotovati. Ker pa imajo pomisleke do nekaterih ministrov, jih danes tudi niso podprli.

Novoizvoljeni ministri so pred državnim zborom po izvolitvi zaprisegli, da bodo "spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije". Dosedanji predsednik vlade Miro Cerar pa je približno uro zatem Šarcu že predal posle, mu zaželel srečo in izrazil zadovoljstvo, da mu lahko vodenje preda v času, ko gre državi bolje, zaveda pa se, da tudi Šarcu kot predsedniku vlade ne bo lahko.

Današnja razprava pred glasovanjem o vladi je trajala devet ur. Kot je v uvodnem govoru dejal Šarec, so kandidati, zdaj že ministri, "pripravljeni biti tarča napadov, imeti neprespane noči, se usklajevati, predvsem pa delati za doseganje rezultatov". Po njegovih besedah namreč na koncu šteje samo rezultat. Poudaril je, da novo vlado čaka veliko dela, pri čemer je izpostavil področje zdravstva, zavrnil pa je tudi očitke, da bo vlada uničila podjetniško pobudo in ustvarila Venezuelo.

V koaliciji so glede prihodnosti nove vlade optimistični. V opoziciji pa so glede njene uspešnosti skeptični in opozarjajo, da so številni njeni člani sodeloval že v dosedanji vladi. Vsak dan, dokler bo vladna koalicija pod vodstvom premierja Marjana Šarca vodila izvršilno oblast, bo dan izgubljenih priložnosti za Slovenijo, je pred glasovanjem o listi ministrskih kandidatov v DZ ocenil predsednik SDS Janez Janša. Po njegovem mnenju vlada ne bo manjšinska, pač pa gre za koalicijo šestih strank, od katerih ima Levica nadkoalicijski status. Koordiniranje takšne koalicije pa bo za Šarca nočna mora, je napovedal.

A Šarec je prepričan, da se katastrofične napovedi, ki so jih bili v zadnjih dneh deležni, ne bodo uresničile. "Ekipa, ki stoji za menoj, je zaupanja vredna. Združili smo izkušnje z nekaj zagnanosti, mogoče tudi naivnosti, ampak tako je prav," je dejal v izjavi po izvolitvi svoje vlade. Že na seji pa je dejal, da ne pričakuje, da bo vlada imela sto dni miru, "saj ga ni imela niti zdaj, ko je še ni bilo".

Da bo temu tako, kažejo tudi pričakovanja sindikatov javnega sektorja. Vodja Koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je novoizvoljenega ministra za javno upravo Rudija Medveda že pozval, naj vlada nemudoma imenuje pogajalsko skupino za pogajanja s sindikati. Šolski sindikat Sviz pa je Šarca celo že obvestil, da je stavka v šolstvu znova aktivna.

Sestavljanje 13. slovenske vlade je trajalo več kot tri mesece. Šarec je v prvem krogu pogajanj poskušal oblikovati koalicijo, ki bi poleg LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS vključevala še NSi, a se je slednja iz pogovorov umaknila. Peterica strank je nato začela pogajanja o koalicijskem sodelovanju z Levico in nazadnje z njo dosegla sporazum o projektnem sodelovanju. 17. avgusta je bil Šarec v DZ izvoljen za predsednika vlade, 29. avgusta so predsedniki LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS podpisali koalicijski sporazum, Šarec pa je dan zatem v DZ vložil listo ministrskih kandidatov.

Nova vladna ekipa bo tako kot dosedanja štela 16 ministrov, dva bosta brez resorja. Po štirje ministri prihajajo iz kvote koalicijskih strank LMŠ in SMC, po trije so bili izvoljeni na predlog SD in SAB, dva pa so predlagali v DeSUS.

Med novoizvoljenimi ministri sta dva z izkušnjami na mestu predsednika vlade, štirje so v dosedanjem ali preteklih mandatih že opravljali ministrsko funkcijo, trije pa so v vladah delovali kot državni sekretarji. Med ministri so štiri ženske. V vladi bodo sodelovali tudi vsi predsedniki koalicijskih strank z izjemo predsednika SD Dejana Židana, ki je bil izvoljen za predsednika DZ. Ker je bilo za ministre danes izvoljenih tudi pet poslancev, jih bodo v poslanskih vrstah LMŠ, SMC in SAB zamenjali nadomestni poslanci.

Politični komentator in urednik portala Domovina Rok Čakš je za STA ocenil, da je Marjan Šarec med koalicijskimi pogajanji pokazal lastnosti, potrebne za to, da se razvije v dobrega politika. Ali je iz pravega testa za visoko politiko, pa se bo izkazalo šele sedaj, "ko je hlev poln", se je slikovito izrazil Čakš. Po njegovi oceni Šarcu v prid govori dejstvo, da je kljub razdrobljenosti na politični levici sestavil vlado. Je pa bilo očitno, da je cilju postati premier in sestaviti vlado podrejeno praktično vse, je dodal. Obenem je Šarec po oceni Čakša pokazal veliko mero pragmatizma, kar se zdi prednostna vrlina pri vodenju koalicijskih vlad.

Politolog in analitik Aljaž Pengov Bitenc pa je ocenil, da je šel prvak LMŠ in premier Marjan Šarec med sestavljanjem koalicije čez ognjeni krst. Pravi testi pa Šarca šele čakajo, je povedal za STA. Primarni izziv bo zdravstvena reforma, izziv bo tudi iskanje ravnovesja med socialnimi in podjetniškimi interesi. Največji test pa bodo zunanji faktorji, bodisi migrantska ali ekonomska kriza bodisi poslabšanje odnosov s sosednjimi državami. Tukaj se bo pokazalo, ali je Šarec iz pravega testa. V pogajanjih je po njegovem mnenju najmanj pridobila LMŠ, največ pa Levica. Da je slednja v pogajanjih pridobila največ, se strinja tudi Čakš.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window