Navigacija
Portal TFL

STA novice / Začenja veljati dopolnitev zakona o dostopu do informacij javnega značaja

četrtek, 22.2.2018

Ljubljana, 22. februarja (STA) - Začenja veljati dopolnitev zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki stranskim udeležencem onemogoča vstop v postopke odločanja o dostopu do podatkov javnega značaja, ki so po zakonu javni.

Dopolnitev zakona so v DZ vložili poslanci koalicije na predlog Društva novinarjev Slovenije, Združenja novinarjev in publicistov, Sindikata novinarjev Slovenije in Transparency International Slovenia, DZ pa jo je sprejel konec januarja. V omenjenih organizacijah so namreč že dlje časa opozarjali, da vključevanje stranskih udeležencev v postopke odločanja o dostopu do informacij javnega značaja podaljšuje postopke in jih draži, kar onemogoča njihovo delo.

Ko namreč organ, ki odloča o prošnji za dostop do informacije javnega značaja, v postopek pritegne tudi stranske udeležence, lahko ti za postopek najamejo odvetnika, stroške zanj pa mora v primeru, da s svojo zahtevo ni uspešen, plačati prosilec. Slednje po opozorilih novinarskih organizacij novinarje med drugim odvrača od tega, da bi se odločali zahtevati informacije javnega značaja.

Dopolnitev zakona tako določa, da je v postopku z zahtevo za dostop do informacije javnega značaja lahko stranka postopka samo prosilec informacij, ko je predmet odločanja dostop do podatkov, za katere je z zakonom določeno, da so javni. Določa tudi, da v postopku vsaka stranka nosi svoje stroške.

Se pa omenjene določbe ne uporabljajo za postopek z zahtevo za dostop do informacije javnega značaja, v katerem organ ugotavlja, ali je javni interes glede razkritja močnejši od javnega interesa ali interesa drugih oseb, zaradi katerega so zahtevane informacije določene kot izjema od prostega dostopa.

V koaliciji so dopolnitev zakona podprli, v opoziciji pa so nekateri opozorili, da bi lahko bila ustavno sporna, saj da stranskim udeležencem onemogoča varstvo pravic.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window