Navigacija
Portal TFL

STA novice / Levica za izločitev vseh dodatkov iz minimalne plače

sreda, 21.2.2018

Ljubljana, 21. februarja (STA) - Poslanska skupina Levica je danes vložila predlog novele zakona o minimalni plači, s katerim želijo iz minimalne plače izločiti vse dodatke. Sprejem zakona po njihovih ocenah narekujeta načeli socialne pravičnosti in enakovredne obravnave vseh delavcev, pa tudi življenjska situacija najslabše plačanih, so sporočili.

Poteza je del kampanje Blaginja za vse, ne le za peščico, ki so jo v stranki začeli januarja. Kot so zapisali, so tokratnemu predlogu naklonjenost izrazili številni poslanci. "Glede na to, da se je tik pred volitvami v državni zbor vrnila demokracija - nekateri poslanci so se v zadnjem času vsaj malo odlepili od navodil vodstev svojih strank - računamo na uspeh," so navedli.

Po besedah poslanca Levice Mihe Kordiša želijo vzpostaviti enakopravnejšo obravnavo vseh delavcev. "Znesek, določen kot minimalna plača, bi po našem predlogu predstavljal izhodiščno plačo, tako da denimo ne prihajamo v položaj, kjer dobi delavec začetnik višji dodatek za delovno dobo kot nekdo, ki dela že 30 let, saj prejema prvi dodatek nad minimalno plačo, drugi pa dodatka ne dobi izplačanega, saj je prejemnik minimalne plače," je pojasnil.

Levica je v tem mandatu že večkrat poskušala izboljšati minimalno plačo, pri čemer je bila delno uspešna. Dosegli so izločitev dodatkov za nočno, praznično in nedeljsko delo. Kot so spomnili v Levici, so zahtevali tudi dvig minimalne plače na 700 evrov neto mesečno in po lastnih besedah delno uspeli, saj se je je minimalna plača letos "končno dvignila za več kot le drobiž".

Neuspešni pa so bili pri pobudi, da bi minimalna plača postala tudi minimalna osnovna plača. Prav tako ni uspela pobuda za vnos formule, po kateri bi se minimalna plača vsako leto uskladila z minimalnimi življenjskimi stroški na način, da bi jih presegala za vsaj 20 odstotkov.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window