Navigacija
Portal TFL

STA novice / SDS z zakonskim predlogom reševanja stanovanjske problematike mladih

torek, 13.2.2018

Ljubljana, 13. februarja (STA) - Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o reševanju stanovanjske problematike mladih, po katerem bi prazna državna stanovanja prenesli na posebni sklad Stanovanjskega sklada RS, ki bi ta stanovanja preko razpisa namenil mladim do 35 let.

"Slovenija ima v lasti kar nekaj praznih stanovanj. Večji del jih pripada ministrstvu za obrambo in ministrstvu za notranje zadeve, precej državnih stanovanj je tudi v lasti DUTB. V predlogu zakona, ki smo ga vložili, smo se dotaknili stanovanj, ki so v neposredni lasti države, preko ministrstev," je, kot so sporočili iz poslanske skupine SDS, na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil poslanec Žan Mahnič.

Po predlogu poslancev SDS bi se ta prazna stanovanja, ki so primerna za vselitev ali takojšnje bivanje oz. kjer ni potrebna adaptacija, do 1. junija prenesel na posebni sklad Stanovanjskega sklada RS. Nato bi se pripravil razpis, na katerem bi se ta stanovanja ponudilo mladim in mladim družinam do 35 let.

"Vse najemnine, ki bi jih najemniki plačevali, pa bi se po petih letih, če bi se odločili, da stanovanje postane trajno v njihovi lasti, štele v odkupno ceno," je dejal poslanec SDS. Na ta način bi se po njegovih besedah spodbudilo reševanje stanovanjske problematike mladih, mladi pa ne bi bili tako zelo odvisni od svojih staršev.

Šele v naslednji fazi bi bila po njegovih pojasnilih na voljo tudi stanovanja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), seveda pod pogojem, da DZ predlagani zakon sprejme.

"Tisti mladi do 35. leta starosti, ki bi kandidirali na razpisu stanovanjskega sklada, bi torej najeli prazna državna stanovanja po neprofitnih najemninah, prednost pa bi imeli mladi z otroci, pa tudi tisti, ki so v slabšem socialnem položaju, pri čemer bi stanovanjski sklad preverjal te varovalke, ki smo jih vgradili v sam zakon," je pojasnil.

Poslanec SDS je ob tem navedel, da ima država s praznimi stanovanji tudi stroške, ki na leto nanesejo približno 250.000 oz. 260.000 evrov. S tem predlogom zakona tako po njegovih besedah razbremenijo tudi državo.

Mahnič je ob spomnil, da so poslanci SDS že leta 2015 predlagali zakon, s katerim bi delno rešili ali pa vsaj začeli reševati to problematiko, a so bili zavrnjeni. Zdaj predlagani zakon sledi oz. upošteva takratne pripombe koalicijskih poslancev in ministrstva.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window