Navigacija
Portal TFL

STA novice / V Zdusu pričakujejo omilitev negativnih učinkov interventne zakonodaje

sreda, 6.12.2017

Ljubljana, 06. decembra (STA) - Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janez Sušnik je danes na novinarski konferenci javno pozval DZ in vlado, naj nemudoma razmislita o sprejetju ukrepov za omilitev negativnih učinkov interventne zakonodaje na pokojnine. Ob tem je navedel nekaj po njegovi oceni nujnih ukrepov, ki jih Zdus predlaga zakonodajni in izvršilni oblasti.

"Slovenski upokojenci želimo po končani gospodarski krizi doseči vsaj delno odpravo sicer trajnih negativnih učinkov posebne interventne zakonodaje," je poudaril Sušnik. Po njegovih besedah so varčevalni ukrepi "pogubno vplivali na raven naših pokojnin in drugih prejemkov s tega naslova, še posebej pa so prizadeli uživalce najnižjih pokojnin".

V Zdusu zato predlagajo, naj se od leta 2018 dalje pokojnine redno usklajujejo na način, kot ga določa sistemski zakon. Obenem naj se po Sušnikovih besedah v letu 2018 in naslednjih letih izpeljejo tudi izredne uskladitve. Prav tako naj se uveljavijo spremembe lestvice za odmero starostnih pokojnin, s tem pa tudi predčasnih in invalidskih pokojnin, ki jih določa Zpiz-2.

Po predlogu Zdusa naj bi zakonodajne spremembe uživalcem zagotovile za 40 let pokojninske dobe pokojnino najmanj v višini 62,5 odstotka od pokojninske osnove. "Postopno naj se zvišuje lestvica od zdajšnjih 57,25 odstotka za moške tako, da se v letu 2022 izenači z lestvico za ženske, to je 61,5 odstotka, ter se v letu 2023 za oba spola zviša na 62,5 odstotka," je pojasnil Sušnik.

Poleg tega po njegovih besedah pričakujejo in zahtevajo, naj se tako v letu 2018 kot tudi v naslednjih letih letni dodatek izplača vsem v sistemskem zakonu določenim upravičencem v rokih in pod pogoji, ki jih določa zakon. Predlogi ukrepov, ki jih Zdus naslavlja na DZ in vlado, pa segajo tudi na področji pogrebnin in posmrtnin.

"Predlagamo, da so do pogrebnine upravičeni družinski člani ali druge osebe, ki so zadolžene za pokop pokojnika in ne glede na njihov socialni položaj prejmejo 500 evrov za pogrebne stroške," je dejal Sušnik. Prav tako v Zdusu predlagajo, naj se "ohrani posmrtnina, do katere so upravičenci upravičeni do denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka v višini 288,81 evra v enkratnem znesku".

Sicer je Sušnik tudi komentiral predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki so ga danes predstavili poslanci DeSUS, z njo pa želijo odpraviti zaostanek pokojnin iz časa, ko se zaradi varčevalnih ukrepov niso usklajevale: "Prav je, da se borimo skupaj, ni pa prav, da DeSUS na hitro skliče novinarsko konferenco zato, da nas prehiti za eno uro."

Sušnik se je tudi dotaknil problematike minimalne plače, ki je po njegovih besedah "orodje, katerega se poslužujejo delodajalci, ki bi lahko od svoje dejavnosti izplačevali normalne odhodke za delo in s tem omilili težak položaj delavcev v aktivnem delu, kaj šele kasneje, ko se upokojijo". Prepričan je, da je minimalno plačo 805 evrov bruto mogoče opravičiti "samo v izjemnih primerih".

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window