Navigacija
Portal TFL

STA novice / V razpravi ob interpelaciji Klemenčiča tudi razprave o poslih ministrove žene

petek, 17.11.2017

Ljubljana, 17. novembra (STA) - V nadaljevanju seje DZ so pobudniki interpelacije zoper pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča poleg pretresanja pranja denarja v NLB prišli tudi do razprave o Klemenčičevih bolj osebnih zadevah. Večkrat so izpostavili posle njegove žene Nine Zidar Klemenčič z državo v času njegovega ministrovanja ter spraševali o izvoru njegovega premoženja.

Poslanca SDS Eva Irgl in Franc Breznik sta med kritikami na račun ministra za pravosodje izpostavila tudi to, da se je podjetju ministrove žene, odvetnice Nine Zidar Klemenčič, poslovanje z državo od kar je njen mož minister bistveno povečalo. "Gospod Klemenčič še vedno ni povedal, kako je z njegovim premoženjskim stanjem, od kod mu denar," pa je dejal Breznik. Irglova mu je očitala, da je dobil kredit za hišo po bistveno ugodnejših pogojih kot drugi državljani.

Bojana Muršič (SD) je ponovila že slišane Klemenčičeve besede iz odgovora na interpelacijo, da naše sodstvo ni idealno. Izpostavila pa je, da je glede na dostopne podatke "bistveno bolje kot na začetku mandata". Takrat so bile ocene slabe. Rezultati po njenih navedbah niso bili spodbudni, kar so dokazovali tudi podatki iz primerjalne analize delovanja pravosodnega sistema v EU. "Potrebujemo sodstvo, ki si bo upalo soditi in izrekati kazni tudi do nedavnega nedotakljivim in upam, da vsa ta zakonodaja, ki sledi temu, bo to tudi naredila. Le tako bo sodna veja oblasti začela pridobivati na zaupanju in ugledu," je dodala poslanka.

Marjana Kotnik Poropat (DeSUS) je ocenila, da je interpelacija uperjena zoper ministra, "ki si je za nalogo zadal spremeniti slovensko zakonodajo, da bo pravosodje učinkovitejše in da bo pregon kaznivih dejanj hitrejši, da bo roka pravice dosegla tiste, ki so skopali bančno luknjo, ki so krivi za pranje denarja, ki so krivi za korupcijo in druga težja kazniva dejanja ter tiste, ki se izogibajo sojenju z zdravniškimi opravičili ali ki ne dvigujejo sodne pošte, da se izogibajo zaporni kazni". Kot je ocenila, je današnja interpelacija uperjena proti ministru, ki si je to upal. "Več ministrov pred njim ni imelo te volje ali pa ni imelo poguma za to," je dodala.

"Tako pomembna zadeva, kot je milijarda evrov opranega denarja, ni šla preko ustaljenih postopkov," je poslanka SDS Anja Bah Žibert spomnila na očitek njene stranke na račun Klemenčiča, da ni ravnal v skladu s pravili, ko so na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prejeli informacijo o pranju iranskega denarja v NLB. Po njenem prepričanju je že Klemenčičevo ravnanje v času vodenja KPK ob informacijah o pranju denarja v NLB "temelj, zaradi katerega danes minister ne bi smel več opravljati funkcije. Milijarde evrov pač ne morete spraviti pod preprogo. Klemenčič je to vedel in ni ravnal v skladu s protokoli," je dejala. "DZ vas lahko zaščiti in interpelacija ne bo izglasovana, a krivda ostaja," je dodala.

"Pravosodje ne deluje. Pravosodje je hotelo zagrabiti ljubljanskega župana Zorana Jankovića, pa ga ni moglo. Sodstvo ne more zagrabiti določenih politikov, ker so blizu tej koaliciji. Vsi dokazi zoper Jankovića so bili izvzeti in nato uničeni, ker je on nedotakljiv. Zato imajo ljudje slabo mnenje o pravosodju, ker ne deluje," pa je zatrdil poslanec SDS Branko Grims.

Poslanka SMC Jasna Murgel pa je ocenila, da je interpelacija zoper Klemenčiča "namenjena temu, da se ustvarja vtis, da je vse narobe, da imamo krivosodje, da minister ni nič naredil glede tega in da ni pravosodju ni treba zaupati". Odgovoren politik bi po njenem prepričanju moral poskrbeti, da bodo kritike na račun pravosodja osnovane na utemeljenih podatkih in narediti vse, da ne bo zavajal javnosti v zvezi s pravosodjem. Neutemeljene navedbe so po njenem prepričanju "načrtna politizacijo sodstva".

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window