TFL Izobraževanja / Cenovne klavzule pri gradbeni pogodbi

 • Izobraževanje

  Cenovne klavzule pri gradbeni pogodbi

 • CENA

  • za naročnike na storitve portala TFL je cena 169 eur + DDV
  • za vse ostale je redna cena izobraževanja 189 eur + DDV

   

  Izobraževanje JE vključeno v določene naročniške pakete Portala TFL

 • DATUM

  torek, 12.12.2023 od 10.00 do 11.30

 • LOKACIJA

  Spletna učilnica

 • Prijava
 • 2 kreditni točki iz izbirnih vsebin pri IZS

  Po dogovoru z IZS bodo pooblaščeni in nadzorni inženirji za udeležbo na posvetu pridobili 2 kreditni točki iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev.

  2 kreditni točki, sklop D pri ZAPS

  Po dogovoru z ZAPS bodo pooblaščeni člani za udeležbo na seminarju pridobili 2 kreditni točki.

2 kt pri IZS iz izbirnih vsebin
2 kt pri ZAPS - sklop D

 

Spletni seminar: Cenovne klavzule pri gradbeni pogodbi

Kako določitev cene vpliva na pravico izvajalca do plačila dodatnih, nepredvidenih, več del

Gradbena pogodba ima številne specifike glede na ostale pogodbe iz Obligacijskega zakonika, med drugim tudi različne cenovne klavzule. Med udeleženci pri graditvi objektov je splošno znano, da lahko izbirajo med cenovnimi klavzulami cena na enoto, skupaj dogovorjena cena in da obstaja klavzula »ključ v roke«, vendar pa obstaja precej napačnih informacij o tem, kako se posamezna klavzula uporablja in kakšen vpliv ima na zahtevke izvajalcev po povišanju cen. Naročniki so namreč pogosto prepričani, da klavzula »ključ v roke« pomeni, da se cena za gradnjo ne bo povišala, kar pa je zmotno.

Na izobraževanju bodo obdelani praktični vidiki posamezne cenovne klavzule, predstavljeno bo, kateri miti o cenovnih klavzulah so resnični in kateri ne ter kako postavljati in reševati zahtevke v zvezi s povišanjem cene pri posamezni cenovni klavzuli.

Dotaknili se bomo tudi vprašanja povišanja cen zaradi rasti cen kalkulativnih elementov pri posamezni cenovni klavzuli in do kakšnih razlik pri povišanju cene prihaja zaradi cenovnih klavzul. Predstavljeni bodo tudi nasveti za izvajalce in naročnike, kako ravnati pri bodočih gradbenih pogodbah, da se možnosti za zaplete in povišanja cen zmanjšajo na najnižjo možno mero.

Pet koristi za udeležence:

 • Razumevanje specifik cenovnih klavzul: Udeleženci bodo pridobili temeljito razumevanje različnih cenovnih klavzul v gradbeni pogodbi, kar jim bo omogočilo boljše odločanje in prilagajanje v praksi.
 • Razkrinkanje mitov v zvezi s ceno: Izobraževanje bo razkrilo pogoste zmotne predstave o cenovnih klavzulah, kar bo udeležencem pomagalo prepoznati napake v svojem razumevanju in se izogniti pogostim napakam pri pogajanjih in izvajanju pogodb.
 • Praktični nasveti za obvladovanje tveganj: Udeleženci bodo prejeli praktične nasvete in priporočila za obvladovanje tveganj povezanih s povišanjem cen, kar jim bo omogočilo boljše planiranje in izvedbo gradbenih projektov.
 • Strategije za reševanje izzivov, povezanih s povišanjem cen: Udeleženci bodo spoznali učinkovite strategije za soočanje in reševanje izzivov, ki se pojavljajo zaradi povišanja cen, bodisi zaradi tržnih razmer, sprememb v projektu ali drugih nepredvidljivih dejavnikov.
 • Priprava na bodoče projekte: Z razumevanjem cenovnih klavzul in pridobljenimi nasveti bodo udeleženci bolje pripravljeni za sklepanje in izvajanje bodočih gradbenih pogodb, kar bo zmanjšalo možnost za zaplete, spore in dodatne stroške.

PROGRAM

10:00 10:45  
    Podroben pregled vseh cenovnih klavzul pri gradbeni pogodbi s poudarkom na tem, kako posamezna cenovna klavzula vpliva na pravico izvajalca do plačila dodatnih in nepredvidenih
10:45 11:00  
    Dodatna dela pri različnih cenovnih klavzulah in s tem povezani aneksi pri gradbeni pogodbi
11:00 11:30  
    Povišanje cene zaradi rasti cen kalkulativnih elementov pri različni cenovni klavzuli

 

KDO BO Z VAMI

mag. Maja Koršič Potočnik

mag. Maja Koršič Potočnik

Odvetnica specialistka na področju javnih naročil ter gospodarskega prava v Odvetniški družbi Potočnik in Prebil o.p., d.o.o.. Njena največja strast so FIDIC pogodbe, na področju katerih dela že več kot 10 let. Je avtorica edinega slovenskega priročnika v zvezi s FIDIC pogodbo in sicer Priročnika za uporabo RDEČE in RUMENE pogodbe FIDIC. Tako v Sloveniji kot v tujini je dejavna na področju izobraževalne dejavnosti, prav tako pa je uvrščena na slovensko nacionalno listo presojevalcev FIDIC-a.

Prijava

Vljudno vabljeni!

Tax-Fin-Lex d.o.o.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window