Navigacija

TFL Izobraževanja / Kdo je dolžan nositi stroške odprave posledic poplav na gradbišču

 • Izobraževanje

  Kdo je dolžan nositi stroške odprave posledic poplav na gradbišču

 • CENA

  • za naročnike na storitve portala TFL je cena 169 eur + DDV
  • za vse ostale je redna cena izobraževanja 189 eur + DDV

   

  Izobraževanje JE vključeno v določene naročniške pakete Portala TFL

 • DATUM

  torek, 21.11.2023 od 13.00 do 15.00

 • LOKACIJA

  Spletna učilnica

 • Prijava
 • 2 kreditni točki iz izbirnih vsebin pri IZS

  Po dogovoru z IZS bodo pooblaščeni in nadzorni inženirji za udeležbo na posvetu pridobili 2 kreditni točki iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev.

  2 kreditni točki, sklop D pri ZAPS

  Po dogovoru z ZAPS bodo pooblaščeni člani za udeležbo na seminarju pridobili 2 kreditni točki.

2 kt pri IZS iz izbirnih vsebin
2 kt pri ZAPS - sklop D

 

Spletni seminar: Kdo je dolžan nositi stroške odprave posledic poplav na gradbišču

Pravni argumenti za prevalitev odgovornosti plačila stroškov odprave posledic poplav

Ko je v avgustu 2023 prišlo do uničujočih poplav v Sloveniji, so marsikje nastradala tudi gradbišča. Uničeni so bili deli ali celo vsa izvedena dela, ponekod je odneslo ceste in že skoraj zaključene kolesarske poti ali druge infrastrukturne objekte nizke gradnje. Izvajalci in naročniki so se znašli v dilemi, v čigavi odgovornostni sferi je odprava posledic poplav na objektih in gradbiščih?

Podrobna pravna analiza pokaže, da odgovor ni tako enostaven, kot morda izgleda na prvi pogled, saj je povsem odvisen od tega, kakšna pogodba je bila sklenjena med naročnikom in izvajalcem ter da FIDIC pogodba vsebuje poseben režim reševanja te problematike.

Na izobraževanju bo obdelana tudi problematika povračila stroškov s strani zavarovalnic in sicer kdaj so zavarovalnice dolžne povrniti stroške, v kakšni višini in kako obravnavati morebitne zavarovalniške ugovore.

Pet koristi za udeležence:

 • Razumevanje pravnih pravil, povezanih z odpravo posledic poplav na gradbišču: Udeleženci bodo pridobili poglobljeno razumevanje pravnih vidikov povezanih z odpravo posledic poplav na gradbiščih. Razumevanje zakonodaje in pogodbenih določil lahko pomaga zmanjšati morebitne prihodnje konflikte med naročniki in izvajalci.
 • Določbe v FIDIC pogodbi: Udeleženci bodo spoznali, kako točno FIDIC ureja vprašanja odgovornosti in odprave posledic v primeru poplav in drugih naravnih katastrof.
 • Strategije za pogajanja z zavarovalnicami: Zaradi predstavitve problematike povračila stroškov s strani zavarovalnic bodo udeleženci bolje opremljeni za pogajanja z zavarovalnicami. Spoznali bodo, kdaj in kako lahko zahtevajo povračilo, ter kako se soočiti z morebitnimi zavarovalniškimi ugovori.
 • Vsebinska poglobitev v pogodbene in zakonske  klavzule: Seminar ne bo ponudil le splošnega pregleda, ampak bo šel v globino specifičnih pogodbenih in zakonskih klavzul, ki urejajo odgovornost v primeru poplav in drugih višjih sil.
 • Optimizacija prihodnjih projektov: Z razumevanjem pravnih in zavarovalnih vidikov odprave posledic poplav bodo udeleženci bolj pripravljeni na obvladovanje tveganj v prihodnjih gradbenih projektih. To znanje lahko vodi do boljšega načrtovanja, zmanjšanja nepotrebnih stroškov in večje zaščite pred nepredvidenimi okoliščinami.

PROGRAM

13:00 14:00  
   
 • Pregled pogodbenih in pravnih predpisov v zvezi s problematiko
 • Kako tolmačiti relevantno zakonodajo v zvezi s tveganjem uničenja in poškodovanja stvari?
 • Kdo je dolžan nositi stroške odprave posledic poplav na gradbišču pri klasični gradbeni pogodbi?
 • Kdo je dolžan nositi stroške odprave posledic poplav na gradbišču pri klasični gradbeni pogodbi?
14:00 14:45  
   
 • Povračilo stroškov s strani zavarovalnic: kako odgovoriti na zavrnitve zahtevkov za plačilo?
14:45 15:00  
   
 • Pravni argumenti za prevalitev odgovornosti plačila stroškov odprave posledic poplav in posebnosti, na katere morajo biti pozorne pogodbene stranke

 

KDO BO Z VAMI

mag. Maja Koršič Potočnik

mag. Maja Koršič Potočnik

Odvetnica specialistka na področju javnih naročil ter gospodarskega prava v Odvetniški družbi Potočnik in Prebil o.p., d.o.o.. Njena največja strast so FIDIC pogodbe, na področju katerih dela že več kot 10 let. Je avtorica edinega slovenskega priročnika v zvezi s FIDIC pogodbo in sicer Priročnika za uporabo RDEČE in RUMENE pogodbe FIDIC. Tako v Sloveniji kot v tujini je dejavna na področju izobraževalne dejavnosti, prav tako pa je uvrščena na slovensko nacionalno listo presojevalcev FIDIC-a.

Matic Kuhar

Matic Kuhar

Odvetnik v Odvetniški družbi Potočnik in Prebil o.p., d.o.o., ki se od začetka kariere ukvarja predvsem z gradbenim pravom, pravom javnih naročil in gospodarskim pravom. Njegovo delo na teh področjih vključuje pripravo pogodb in druge dokumentacije, svetovanje pravnim osebam javnega in zasebnega prava ter njihovo zastopanje v različnih postopkih (sodnih, upravnih, revizijskih, prekrškovnih). Ima bogato praktično znanje s podajanjem ugovorov strank in njihovim uspešnim zastopanjem pred organi.

Prijava

Vljudno vabljeni!

Tax-Fin-Lex d.o.o.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window