TFL Izobraževanja / GRADBENO PRAVO: vse o situacijah v gradbeništvu

 • Izobraževanje

  GRADBENO PRAVO: vse o situacijah v gradbeništvu

 • CENA

  • za naročnike na storitve portala TFL je cena 169 eur + DDV
  • za vse ostale je redna cena izobraževanja 189 eur + DDV

   

  Izobraževanje JE vključeno v določene naročniške pakete Portala TFL

 • DATUM

  sreda, 29.5.2024 od 13.00 do 15.00

 • LOKACIJA

  Spletna učilnica

 • Prijava
 • 2 kreditni točki, sklop A pri ZAPS

  Po dogovoru z ZAPS bodo pooblaščeni člani za udeležbo na seminarju pridobili 2 kreditni točki.

  1 kreditna točka iz izbirnih vsebin pri IZS

  Po dogovoru z IZS bodo pooblaščeni in nadzorni inženirji za udeležbo na posvetu pridobili 1 kreditno točko iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev.

2 kt pri ZAPS - sklop A
1 kt pri IZS iz izbirnih vsebin

 

Spletni seminar: GRADBENO PRAVO: vse o situacijah v gradbeništvu

Vse o izdaji situacij, končne situacije ter pripravi končnega obračuna

Vabljeni na izobraževalni seminar na temo "Izdaja situacij v gradbenem pravu", kjer bomo podrobno obravnavali ključne aspekte obračunavanja izvedenih del v gradbeništvu, razliko med začasnimi situacijami in računi, ter kako in kdaj se te situacije ustrezno dokumentirajo in potrjujejo. Izobraževanje bo osvetlilo, kako izvajalci črpajo podatke za pripravo situacij, kako pogosto lahko izdajo situacijo ter kdo in pod kakšnimi pogoji te situacije pregleduje in potrjuje.

Poglobili se bomo v vprašanja, kot so: ali je potrjevanje izdanih situacij nujno? Kako naročniki lahko ugovarjajo višini terjatve in ali lahko zaradi spornih del zavrnejo celotno situacijo? Izobraževanje bo prav tako obravnaval tematiko avansov, njihov namen, pogoje za nakazilo, in specifike zamude pri plačilu.

Razjasnili bomo pravno podlago za končni obračun, njegov pomen, vsebino in kako ravnati v primeru nesoglasij med naročnikom in izvajalcem. Osvetlili bomo tudi, kako se obravnava zadržana sredstva, njihovo sprostitev in porabo ter kako različni scenariji, kot so razveza pogodbe ali začetek stečajnega postopka, vplivajo na ta sredstva.

Komu je izobraževanje namenjeno

Izobraževanje je namenjeno tako pravnim kot gradbenim strokovnjakom, ki želijo poglobiti svoje razumevanje obračunavanja v gradbeništvu, in vsem, ki se v svojem delu srečujejo z izdajo situacij, končnimi situacijami in pripravo končnega obračuna.

Koristi za udeležence:

 • Poglobljeno razumevanje obračunavanja izvedenih del: Udeleženci bodo pridobili podrobna znanja o ključnih razlikah med začasno situacijo in računom, ter kako in kdaj ustrezno dokumentirati izvedena dela, kar je temelj za uspešno upravljanje projektov v gradbeništvu.
 • Praktični nasveti za pripravo in potrjevanje situacij: Seminar bo nudil praktične smernice za izvajalce in naročnike o tem, kako črpati podatke za pripravo situacij, pogostost izdajanja situacij ter postopke pregledovanja in potrjevanja, kar zmanjšuje možnosti za spore.
 • Strategije za učinkovito upravljanje s spori: Udeleženci bodo izvedeli, kako učinkovito obravnavati morebitne ugovore naročnikov glede višine terjatve ali zavrnitev situacij, kar vključuje razumevanje pravic in obveznosti obeh strani v primeru spornih del.
 • Znanje o avansih in končnem obračunu: Razjasnitev namena avansov, pravil za njihovo nakazilo in zamude pri plačilu, kot tudi pravna podlaga in pomen končnega obračuna. To znanje omogoča boljšo finančno in pogodbeno disciplino v gradbenih projektih.
 • Veščine za upravljanje z zadržanimi sredstvi in varščino: Seminar bo osvetlil kako upravljati z zadržanimi sredstvi, njihovo sprostitev, porabo in vpliv razveze pogodbe ali stečajnega postopka, kar je ključno za zagotavljanje finančne varnosti in izpolnitev pogodbenih obveznosti.

PROGRAM

13.00 13.15  
    Uvodni pozdrav, predstavitev udeležencev ter predavateljev in predstavitev izobraževanja
13.15 14.30  
    Izvedba vsebinskega dela izobraževanja
14.30 15.00  
    Vprašanja in odgovori

 

KDO BO Z VAMI

mag. Maja Koršič Potočnik

mag. Maja Koršič Potočnik

Odvetnica specialistka na področju javnih naročil ter gospodarskega prava v Odvetniški družbi Potočnik in Prebil o.p., d.o.o.. Njena največja strast so FIDIC pogodbe, na področju katerih dela že več kot 10 let. Je avtorica edinega slovenskega priročnika v zvezi s FIDIC pogodbo in sicer Priročnika za uporabo RDEČE in RUMENE pogodbe FIDIC. Tako v Sloveniji kot v tujini je dejavna na področju izobraževalne dejavnosti, prav tako pa je uvrščena na slovensko nacionalno listo presojevalcev FIDIC-a.

Matic Kuhar

Matic Kuhar

Odvetnik v Odvetniški družbi Potočnik in Prebil o.p., d.o.o., ki se od začetka kariere ukvarja predvsem z gradbenim pravom, pravom javnih naročil in gospodarskim pravom. Njegovo delo na teh področjih vključuje pripravo pogodb in druge dokumentacije, svetovanje pravnim osebam javnega in zasebnega prava ter njihovo zastopanje v različnih postopkih (sodnih, upravnih, revizijskih, prekrškovnih). Ima bogato praktično znanje s podajanjem ugovorov strank in njihovim uspešnim zastopanjem pred organi.

Prijava

Vljudno vabljeni!

Tax-Fin-Lex d.o.o.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window