Dnevne zakonodajne novosti / 14. april 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Referendum o investicijah v vojsko po odločitvi večine v DZ nedopusten
Tema dneva

Poslanci so sinoči s 46 glasovi za in 31 glasovi proti potrdili sklep o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o noveli zakona o izvrševanju proračuna za leti 2021 in 2022, ki investicije v vojsko izvzema iz omejitev pri prevzemanju obveznosti v breme proračuna. Levica je napovedala, da bo sklep izpodbijala na ustavnem sodišču. Sicer je že zakonodajno-pravna služba DZ v svojem mnenju med drugim izpostavila, da novela po vsebini ne predstavlja zakona, od katerega bi bilo neposredno odvisno izvrševanje proračuna.(več)

Poslanci različno o priporočilih glede ugotovitev računskega sodišča
Poslanska razprava o priporočilih glede ugotovitev računskega sodišča o učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme je pokazala različne poglede na tematiko. Iz vrst opozicije je bilo med drugim slišati očitke vladi zaradi neučinkovitega spopadanja z epidemijo, koalicijski poslanci pa izredno sejo DZ vidijo kot opozicijski politični obračun.(več)

Ministrstvo pripravilo spremembo za nižji DDV za ženske higienske pripomočke
Ministrstvo za finance je že pripravilo in v postopek sprejema predložilo predlog dopolnitve pravilnika o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katerimi bodo menstrualne higienske pripomočke uvrstili med izdelke z nižjo, 9,5-odstotno stopnjo DDV, je v odgovoru na poslansko vprašanje pojasnil minister za finance Andrej Šircelj.(več)

Delovni migranti v Slovenijo kot pred 1. aprilom
Delavci iz Slovenije, ki se dnevno vozijo na delo v sosednjo Avstrijo, od ponedeljka v Slovenijo ponovno vstopajo po režimu, ki je veljal pred 1. aprilom. Občasno ponekod pri vstopu v Avstrijo nastajajo zastoji. Sicer pa morajo delavci v času epidemije pri prehajanju meje spremljati in upoštevati pravila obeh držav, ki se med seboj razlikujejo.(več)

Več sindikatov nasprotuje zakonski podlagi, ki bi omogočila prihod Uberja
Več sindikalnih predstavnikov je včeraj izrazilo nasprotovanje predlogu novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki med drugim prinaša tudi zakonsko podlago za delovanje platform, kot je Uber. Poudarili so, da takšne platforme pogosto temeljijo na kršenju delovnopravne zakonodaje, saj vozniki nimajo urejenega statusa zaposlenih.(več)

Arhitekti za ohranitev javnih arhitekturnih natečajev
V Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije menijo, da se obveznosti javnih arhitekturnih natečajev ne bi smelo odpraviti, kot predlaga vlada. So namreč zelo učinkovita birokratska ovira pred mnogimi negativnimi praksami javnega naročanja in predvsem pred njihovimi negativnimi posledicami v grajenem okolju, opozarjajo.(več)

Bohinj vztraja pri tožbi proti državi zaradi preteklega neizvajanja zakona o TNP
Na ljubljanskem okrožnem sodišču je bila za včeraj razpisana obravnava tožbe, s katero Občina Bohinj zaradi neizpolnjevanja zakona o TNP glede sofinanciranja razvojnih projektov od države terja skoraj 6,5 milijona evrov. Obravnava je bila preklicana, občina pa vztraja pri tožbi, a se je pripravljena z državo poravnati glede zneska.(več)

Financiranje specializacije kliničnega psihologa po treh letih še vedno neurejeno
Duševno zdravje je v Sloveniji diskriminirano. Ob velikem pomanjkanju kliničnih psihologov v javni zdravstveni mreži in že tri leta stari zavezi iz nacionalnega programa duševnega zdravja država še vedno ni uredila financiranja specializacije iz klinične psihologije, je včeraj opozorila predsednica Zbornice kliničnih psihologov Sana Čoderl Dobnik.(več)

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja znova za pogajalsko mizo
Za pogajalsko mizo sta se v ponedeljek znova sestali vladna pogajalska skupina in reprezentativni sindikati javnega sektorja. Med drugim so razpravljali o odpravi preostalih varčevalnih ukrepov na področju povračila stroškov in drugih prejemkov iz delovnega razmerja javnih uslužbencev, so po seji sporočili z ministrstva za javno upravo.(več)

V Evropskem parlamentu v razpravi o covidnem potrdilu pozivi k brezplačnim testom
Več evropskih poslancev je v razpravi o covidnem potrdilu včeraj opozorilo na diskriminacijo, ker je potrdilo o cepljenju brezplačno, teste za diagnosticiranje covida-19 pa je treba pogosto plačati. Iz vrst liberalcev in zelenih je bilo slišati pozive k zagotovitvi brezplačnih testov in omejitvi cen testov.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Akt o odreditvi parlamentarne preiskave za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo slovenske policije, policijskih enot, specializiranih enot policije in preiskovalnih skupin in zaradi suma političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov za obdobje od 13. marca 2020 do odreditve predmetne parlamentarne preiskave
Naznanilo o prejetju odločitve Evropske komisije o združljivosti sheme državne pomoči »Finančno nadomestilo zaradi izpada dohodka v proizvodnji vina zaradi drugega vala epidemije COVID-19« z notranjim trgom
Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji
Odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2021
Pravilnik o metodah za določanje prihrankov energije
Uredba o embalaži in odpadni embalaži
Odločbe sodišč
VSM Sklep IV Kp 18537/2020 - absolutna bistvena kršitev določb kazenskega postopka - dokaz, na katerega se po določbah ZKP sodba ne more opirati - pravni pouk o pravicah osumlj...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog Resolucije o spremembah in dopolnitvah Resolucije o nacionalnem programu razvoja prometa v Republiki Sloveniji za obdobje do leta 2030 (ReNPRP30-A) - Novo besedilo, EPA 1735-VIII
Ostali dokumenti
Vračila DDV davčnim zavezancem s sedežem v Sloveniji v drugih državah in davčnim zavezancem s sedežem izven Slovenije v Sloveniji (Podrobnejši opis)
Primernost novega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin kot osnova za novi zakon o davku na nepremičnine