Dnevne zakonodajne novosti / 8. oktober 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada za izplačilo neizplačanega nadomestila za invalidnost
Tema dneva

Vlada je za obravnavo v DZ pripravila predlog zakona o izplačilu neizplačanega nadomestila za invalidnost, ki bo podlaga za priznanje nadomestila za invalidnost tistim, ki v času rednega šolanja med 18. in 26. letom po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih niso imeli priznane te pravice, a so jo pridobili po rednem šolanju. Po podatkih centrov za socialno delo ocenjujejo, da bo do izplačila upravičenih približno 30 ljudi, za kar bo v letu 2022 potrebnih približno 1,1 milijona evrov.(več)

Vlada ministrstvu naložila objavo novega poziva za evropske delegirane tožilce
Vlada je ministrstvu za pravosodje naložila, naj v uradnem listu objavi nov javni poziv k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev, so včeraj sporočili po seji. Vlada je ugotovila, da izreka sodbe upravnega sodišča ni mogoče izvršiti, saj da je bil postopek, ki naj bi ga ponovila, končan z objavo novega javnega poziva v uradnem listu 9. julija.(več)

Vlada sprejela strategijo skladnega upravljanja državne meje
Vlada je včeraj sprejela strategijo skladnega upravljanja državne meje, t. i. strategijo IBM, ki je zavezujoči del zakonodaje EU za vse države članice. Njen namen je denimo zagotavljati hiter pretok ljudi in blaga na mejnih prehodih ob upoštevanju vseh ukrepov in standardov za učinkovito izvajanje mejne kontrole, so sporočili z vlade.(več)

Vlada o gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji redni seji med drugim sklenila za slovenskega kandidata za člana Evropskega računskega sodišča predlagati Jorga Kristijana Petroviča. Sprejela je poročilo o izvrševanju državnega proračuna v prvem polletju in odgovorila na nekaj opominov Evropske komisije. Sprejela je tudi sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja za prenosni plinovod R42/1 Anže-Brestanica.(več)

Drugačna ureditev nezdružljivosti funkcij brez podpore mandatno-volilne komisije
Mandatno-volilna komisija ni podprla predlagane novele zakona o poslancih, s katero naj bi zakon uskladili z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije na področju nezdružljivosti. Nepovezani poslanci, ki so predlagali novelo, so med drugim želeli črtati možnost prenehanja poslanskega mandata, za kršitve pa predpisati odvzem poslanske plače.(več)

Odbor DZ ni razpravljal o predlogu zakona o odpravi krivic zaradi izbrisa pravnih oseb
Člani odbora DZ za gospodarstvo včeraj niso razpravljali o predlogu zakona o odpravi krivic zaradi izbrisa pravnih oseb med letoma 1999 in 2011, ki ga je pripravil državni svet. Svetniki so namreč zaradi usklajevanja z ministrstvi predlagali umik točke z dnevnega reda in prestavitev razprave na novembrsko sejo.(več)

V javni obravnavi osnutek operativnega programa varstva pred hrupom
Ministrstvo za okolje in prostor je dalo v javno obravnavo osnutek operativnega programa varstva pred hrupom. Ta naj bi izboljšal kakovost življenja ljudi, ki živijo na območjih s prometom najbolj obremenjenih železniških prog in cest, ter s tem zmanjšal število prebivalcev, ki so obremenjeni s hrupom. Javna obravnava bo potekala do 8. novembra.(več)

Zveza potrošnikov opozarja na pomanjkljivo regulacijo oglaševanja otrokom
Živilska industrija po različnih kanalih, kot so splet, televizija in družbena omrežja, vsakodnevno nagovarja najmlajše, ki so zaradi pomanjkanja znanja za kritično vrednotenje oglasnih sporočil lahka tarča oglaševalcev živilske industrije, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Izpostavili so pomanjkljivo regulacijo oglaševanja otrokom.(več)

V ZSSS opozorili na težak položaj t. i. platformnih delavcev
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so ob svetovnem dnevu dostojnega dela opozorili na težave t. i. platformnih delavcev - čistilk, raznašalcev hrane, skrbstvenih delavcev in drugih -, ki pogosto nimajo delavskih in socialnih pravic. Ob tem so se med drugim zavzeli za vzpostavitev zakonskega okvira, ki bi preprečil nepoštene prakse.(več)

ESČP zavrglo pritožbo o obveznosti covidnih potrdil v Franciji
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESPČ) je zavrglo pritožbo o predpisih francoske vlade, ki določajo obveznost covidnega potrdila v določenih primerih. Sodišče se je v primeru razglasilo za nepristojno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.(več)