Dnevne zakonodajne novosti / 1. marec 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 16 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
V osnutku tobačne novele tudi prepoved kadilnic ter arom v elektronskih cigaretah
Tema dneva

Na ministrstvu za zdravje so pripravili predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Ta bi med drugim prepovedala arome v elektronskih cigaretah ter kadilnice v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih. Razlog za pripravo predloga je med drugim uskladitev nacionalne zakonodaje s pravnim redom EU, saj je Evropska komisija lani ugotovila manjše nepravilnosti pri prenosu direktive. Z novelo pa se dopolnjujejo tudi nekatere določbe nadzora in kazenske določbe. Predlog je v javni razpravi do 30. marca.(več)

V javni obravnavi predlog novele zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti v šolstvu
V javni obravnavi je predlog novele zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti pri vzgoji in izobraževanju, po katerem bi se lahko otroci s posebnimi potrebami usmerili v prilagojeni in posebni vzgojno-izobraževalni program z odločbo o usmeritvi ne glede na občino stalnega bivališča. Rok za oddajo pripomb je 24. marec.(več)

Ustavno sodišče zavrnilo zahteve Tomaža Lovšeta do Dnevnika zaradi objave prisluhov o prodaji Mercatorja
Ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo Tomaža Lovšeta, ki je izpodbijal odločbi okrajnega in višjega sodišča, s katerima sta ti zavrnili njegove zahtevke zoper časnik Dnevnik zaradi objave serije člankov o prodaji Mercatorja. Po oceni ustavnega sodišča je v tem primeru svoboda izražanja medija nad pritožnikovo pravico do komunikacijske zasebnosti.(več)

Nekdanji strateški svet pripravil izhodišča za prenovo zdravstvenega sistema
Člani strateškega sveta za prenovo zdravstvenega sistema so pred koncem delovanja - v začetku leta je bil namreč ustanovljen nov strateški svet - pripravili izhodišča za prenovo zdravstvenega sistema. Med drugim so predlagali določitev univerzalnih zdravstvenih storitev, ki bi bile krite iz javnih sredstev, pa tudi spremembe upravljanja ZZZS.(več)

Vlada ministra Poklukarja pooblastila za pogajanja o policijski kolektivni pogodbi
Vlada je na včerajšnji dopisni seji podaljšala začasni dogovor glede plačanih ur za delo sindikalnih zaupnikov in pooblastila ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja za pogajanja o kolektivni pogodbi za policiste, so zapisali na vladnih spletnih straneh.(več)

Dijaška organizacija poziva k odpravi spremenjenih pravil vpisa za dijake s poklicno maturo
Dijaška organizacija vlado, ministrstvo za visoko šolstvo, Univerzo v Ljubljani ter Nakvis poziva k odpravi spremembe pravil vpisa na univerzitetne študijske programe za dijake s poklicno maturo. S tem bi zagotovili enakovredno nadaljevanje izobraževanja glede na prejšnje generacije, pa tudi dijake, ki se vpisujejo na druge javne univerze.(več)

Izbira ponudnika za odstranjevanje ograje je bila po zagotovilih ministrstva transparentna in skladna z zakonodajo
Na ministrstvu za notranje zadeve poudarjajo, da je bila izbira ponudnika za odstranjevanje ograje na meji med Slovenijo in Hrvaško transparentna in skladna z zakonodajo. V NSi namreč zaradi suma netransparentnosti in korupcijskih tveganj pri izbiri ponudnika zahtevajo sklic komisije za nadzor javnih financ.(več)

Vrhovno sodišče zavrnilo zahteve za varstvo zakonitosti v zadevi klicni centri
Vrhovno sodišče je zavrnilo zahteve za varstvo zakonitosti peterice članov slovensko-tajvanske kriminalne združbe, ki je organizirala nezakonite klicne centre po Sloveniji, piše Delo. Obsojeni bodo tako morali prestati zaporne kazni, ki jim jih je aprila 2020 izreklo mariborsko okrožno sodišče in nato potrdilo še višje sodišče.(več)

V Sloveniji na področju enakosti spolov še vedno kršitve Evropske socialne listine
V Sloveniji na področju enakosti spolov še vedno prihaja do nekaterih kršitev Evropske socialne listine, pred mednarodnim dnevom žensk ugotavlja Evropski odbor za socialne pravice. Med drugim ni zaznal napredka pri dostopu do učinkovitih pravnih sredstev v zvezi z diskriminacijo pri plačilu, zadovoljen pa je z znatnim padcem plačnih razlik.(več)

Bruselj: Sporazum med Kosovom in Srbijo ne pomeni medsebojnega priznanja
Sporazum, o katerem sta se v ponedeljek strinjala srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti, ne pomeni de facto medsebojnega priznanja, je včeraj poudaril tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella, Peter Stano. Cilj dialoga pod okriljem EU je namreč normalizacija odnosov med državama.(več)