Dnevne zakonodajne novosti / 13. april 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 61 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za marec 2022
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v marcu 2022. V preteklem mesecu je začelo veljati ali se uporabljati 162 aktov, 40 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 65 predpisov. Tako je na zadnji dan marca veljalo 723 zakonov in 20.837 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Vlada sprejela poslovni in finančni načrt javnega sklada za kulturne dejavnosti za letos
Vlada je na včerajšnji seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve sprejela program dela - poslovni in finančni načrt Javnega sklada republike Slovenije za kulturne dejavnosti za letošnje leto. Skupna višina sredstev za izvedbo programa dela iz državnega proračuna znaša do 5,25 milijona evrov.(več)

Poklukar bo predlagal odpravo obveznosti nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih prostorov
Minister za zdravje Janez Poklukar bo skladno s predlogom strokovne skupine za covid-19 vladi predlagal odpravo obveznosti nošenja zaščitnih mask v vseh zaprtih prostorih, razen v zdravstvu in nastanitvenih objektih socialnega varstva. Seja vlade bo predvidoma danes, odprava ukrepa pa bi v tem primeru začela veljati v četrtek, je napovedal po delovnem sestanku z vodstvom Splošne bolnišnice Novo mesto.(več)

Državni svetniki danes o vetu na zakon o cestah
Skupina svetnikov s prvopodpisanim Igorjem Velovom je vložila predlog veta na novelo zakona o cestah, ki ga bo državni svet obravnaval danes. Zakon je razburjenje povzročil z novostmi na področju odvoza pokvarjenih vozil z avtocest in hitrih cest, zaradi česar sta minister Jernej Vrtovec in prvi mož Darsa Valentin Hajdinjak napovedala spremembe.(več)

Kreditna sposobnost družin z otroki se je aprila še poslabšala
Kreditna sposobnost družin z otroki se je z aprilom zaradi dviga zneska za vzdrževanega družinskega člana za 11,63 evra na 248,92 evra po ugotovitvah Združenja bank Slovenije še poslabšala. Kreditna sposobnost para z dvema otrokoma se je po njihovih izračunih v primeru kredita s fiksno obrestno mero poslabša za slabih 3700 evrov.(več)

Janša pred preiskovalno komisijo zanikal očitke o nezakonitem financiranju stranke SDS
Stranka SDS se ne financira iz tujine in se ne financira nezakonito, je pred člani preiskovalne komisije, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje SDS, poudaril predsednik vlade Janez Janša. Zanikal je tudi, da bi pri posojilu v višini 450.000 evrov, ki ga je stranka SDS najela pri državljanki BiH Dijani Đuđić, šlo za pranje denarja.(več)

Zavod Kolektiv 99: Banke morajo koristi negativnega euriborja deliti s kreditojemalci
Nevladna organizacija Zavod Kolektiv 99 je v imenu potrošnikov 12 bankam in hranilnicam posredovala poziv, naj pri obračunavanju spremenljive kreditne obrestne mere, ki je vezana na euribor, nemudoma prenehajo ravnati, kot da je ta enak nič, ker je že od leta 2015 negativen. Kreditojemalcem naj zato povrnejo prikrajšanje.(več)

Poklukar: Ena prvih nalog nove vlade bo ureditev celotnega plačnega sistema
Ena prvih nalog nove vlade bo ustrezna ureditev celotnega plačnega sistema, ne le na področju zdravstva, je ob obisku novomeške bolnišnice poudaril minister za zdravje Janez Poklukar. Odločitev ustavnega sodišča, da razveljavi člen interventnega zakona, ki bi zdravnikom in zobozdravnikom zvišal najvišji plačni razred, je treba spoštovati, je dodal.(več)

Skoraj 29.900 družinam bo izplačan dodatek za veliko družino
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo danes v enkratnem znesku izplačalo dodatek za veliko družino. Družine s tremi otroki bodo prejele 424,30 evra, družine s štirimi ali več otroki pa 515,60 evra. Prejelo ga bo 29.877 družin, v ta namen pa bo izplačanih 13,1 milijona evrov, so navedli na ministrstvu.(več)

Reynders glede Madžarske: Vladavina prava pomeni omejitve tudi za vladajočo večino
Vladavina prava pomeni omejitve tudi za vladajočo večino, je po razpravi o vladavini prava na Madžarskem na zasedanju ministrov EU dejal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Francoski državni sekretar Clement Beaune je poudaril, da jasen rezultat na madžarskih volitvah ne pomeni, da ne sme biti razprav o vladavini prava.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o Programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe za leti 2022 in 2023
Odredba o določitvi plačila za opravljeno delo in povračila stroškov v zvezi z delom Komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko
Odredba o vključitvi sektorja mesa v izvajanje promocije za obdobje 2023–2025
Pravilnik o objavah prodaj in izvajanju spletne javne dražbe Finančne uprave Republike Slovenije
Pravilnik za izvajanje Zakona o orožju
Zakon o morskem ribištvu (ZMR-2)
Zakon o omejevalnih ukrepih, ki jih Republika Slovenija uvede ali izvaja skladno s pravnimi akti in odločitvami, sprejetimi v okviru mednarodnih organizacij (ZOUPAMO)
Zakon o ratifikaciji Konzorcijskega sporazuma Elixir o ustanovitvi Evropske infrastrukture za vede o življenju in biološke informacije (ELIXIR) (MSŽBI-1)
Odločbe sodišč
VSRS Sklep Cp 1/2022 - pritožba zoper odločbo sodišča druge stopnje - pritožba zoper sklep sodišča druge stopnje o razveljavitvi sodbe sodišča prve stopnje - pravica do s...
VSRS Sodba VIII Ips 31/2021 - plačilo za delo v tujini - napotitev na delo v tujini - dopuščena revizija - zavrnitev revizije
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o spremembah Zakona o vrednotenju in priznavanju izobraževanja (ZVPI-B), nujni postopek, EPA 2678-VIII
Ostali dokumenti
Izvajanje materialnega procesnega vodstva v upravnem sporu