Dnevne zakonodajne novosti / 24. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
V novem študijskem letu nekaj novosti
Tema dneva

Študente v novem študijskem letu, ki se začenja prihodnji teden, čaka nekaj novosti. Spremembe so pri pridobivanju bonov za subvencionirano prehrano, evidenci študentskega dela in državnih štipendijah. Do štipendije so zaradi odprave varčevalnih ukrepov letos upravičeni tudi tisti, pri katerih mesečni dohodek na družinskega člana znaša od 576,90 do 659,30 evra. V parlamentarnem postopku pa je zakonski predlog Levice, s katero ta predlaga dvig minimalne urne postavke za študente z zdajšnjih 4,13 na 4,99 evra neto.(več)

Do možnosti odvzema poslanske funkcije z dopolnilom LMŠ
Vodja delovne skupine za pripravo zakona o poslancih in zakona o DZ Tina Heferle (LMŠ) obžaluje, da na petkovo srečanje predsednika DZ Dejana Židana in ustavnih pravnikov o nadgradnji poslanske zakonodaje predstavniki skupine niso bili povabljeni. V LMŠ so medtem pripravili predlog dopolnila o postopku odvzema poslanske funkcije.(več)

Računsko sodišče znova brez izreka o bilanci stanja proračuna
Računsko sodišče je zaradi pomanjkanja revizijskih dokazov tudi letos zavrnilo izrek mnenja o zbirni bilanci stanja državnega proračuna ob koncu lanskega leta. V reviziji ni bilo mogoče pridobiti zadostnih dokazov za potrditev stanj osnovnih sredstev in terjatev za sredstva, ki predstavljajo 30 odstotkov bilančne vsote zbirne bilance stanja.(več)

Ministrstva v razporejanje proračunskih sredstev
Kljub zmanjšanju sredstev za skupaj 100 milijonov evrov, h kateremu jih je po poslabšanju gospodarskih napovedi napotila vlada, so na ministrstvih z v četrtek sprejetim predlogom proračunov za prihodnji dve leti večinoma zadovoljni. Kot pravijo, bodo dodeljena sredstva načeloma zadoščala za izvedbo najpomembnejših projektov.(več)

V spremenjenem programu višje sofinanciranje zaščite pred zvermi
Spremenjen program razvoja podeželja za tekočo finančno perspektivo 2014-2020, s katerim je soglašala Evropska komisija, prinaša izboljšanje izvajanja ukrepov za črpanje evropskih sredstev. Med drugim se kmetijam zvišuje stopnja sofinanciranja ureditve pašnikov in obor za zaščito pred velikimi zvermi.(več)

O pravici vedeti na posvetu ob bližajočem se svetovnem dnevu
Za uporabnike je najbolj pomembno, da pridejo do informacij in dokumentov hitro, celovito in enostavno, je na posvetu ob svetovnem dnevu pravice vedeti, ki ga obeležujemo 28. septembra, včeraj dejal minister za javno upravo Rudi Medved. Pri informacijskem pooblaščencu pa poudarjajo, da je svoboden pretok informacij v interesu vseh.(več)

Vse več podjetnikov plačuje prispevke z enim e-računom
Za poenostavljen način plačevanja prispevkov za socialno varnost prek e-računa se je od maja, ko je Finančna uprava RS (Furs) dala na voljo to možnost, odločilo blizu 1500 zavezancev. Septembra so na ta način plačali za skupaj pol milijona evrov prispevkov, so sporočili iz Fursa, kjer za ostale sistem poenostavitve še pripravljajo.(več)

Pogačnik predlaga uvedbo postopka zoper sodnika Radonjića
Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik je disciplinskemu tožilcu pri Sodnem svetu predlagal uvedbo disciplinskega postopka proti okrožnemu sodniku Zvjezdanu Radonjiću, poroča Večer. Zaradi njegovega ravnanja pri razglasitvi sodbe Milku Noviču mu očita več kršitev zakona o sodniški službi.(več)

Ljubljanski svetniki polletnemu izvrševanju proračuna pokazali zeleno luč
Ljubljanski mestni svetniki so potrdili poročilo o izvrševanju letošnjega proračuna v prvi polovici leta, ki kaže, da je občina v tem obdobju zabeležila 1,2 milijona evrov primanjkljaja. Nekateri opozicijski svetniki so opozorili na "nerealno načrtovane prihodke" in izpostavili nizko realizacijo na nekaterih postavkah.(več)

Več kot 60 držav z namero ogljične nevtralnosti do 2050
Šestinšestdeset držav je izrazilo namero doseganja ogljične nevtralnosti do leta 2050, so ob začetku svetovnega podnebnega vrha sporočili iz ZN. Gre za skupno 10 regij, 102 mesti, 93 podjetij in 12 vlagateljev. "Podnebna kriza je tekma, ki jo izgubljamo, a jo lahko še vedno zmagamo," je poudaril generalni sekretar ZN Antonio Guterres.(več)