Dnevne zakonodajne novosti / 13. april 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
Enakopravni sodni postopki tudi za invalide
Tema dneva

Ministrstvo za pravosodje je v sodelovanju z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije preučilo problematiko dostopnosti sodnih obravnav za osebe z okvaro sluha in tako dopolnilo sodni red. Po prepričanju ministra Gorana Klemenčiča gre za majhen korak, ki pa bo vsem osebam, zlasti invalidom, omogočil enakopravne sodne postopke. Nemoteno spremljanje in enakopravno vključenost oseb z okvaro sluha v sodne postopke zagotavlja ustrezno opremljen prostor, kjer je poleg slušne induktivne zanke nujen tudi zapisnikar, ki neposredno pretvarja govor v besedilo. V sodni red je umeščen tudi poziv invalidnim osebam, naj sodišče seznanijo, če želijo uveljavljati pravico do enakopravnega sodelovanja v postopku.

Nova policijska pooblastila
Z današnjim dnem se je začela uporabljati novela zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki slednji med drugim daje možnost uporabe električnega paralizatorja. Novela poleg tega uvaja možnost avtomatiziranega prepoznavanja registrskih tablic pri nadzoru prometa, zbiranje, hranjenje in obdelavo podatkov o letalskih potnikih ter hrambo profilov odvzetih vzorcev DNK. Določa tudi pogoje za policijsko uporabo brezpilotnih letal, uvaja podaljšanje prepovedi udeležbe na športnih prireditvah ter možnost prekinitve potovanja skupinam navijačev, pri katerih najdejo stvari, ki kažejo, da nameravajo kršiti javni red in mir.

Skupni pridržki poslancev in vlade
Odbora DZ za pravosodje in za zadeve EU sta na skupni seji podprla predlog stališča Slovenije do predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta EU o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov v institucijah in drugih telesih EU ter o prostem pretoku teh podatkov. S tem sta odbora pritrdila tudi pridržkom vlade do uredbe. Slovenija vztraja, da se možnost določanja pravnih podlag za omejitev pravic posameznikov na podlagi notranjih pravil celovito črta iz predloga uredbe. Vlada med drugim zagovarja tudi dvig starostne meje otrok s 13 na 16 let, ko je zahtevana privolitev staršev.

Dvom o realnosti reformnega programa
Odbora DZ za gospodarstvo ter za delo, družino, socialne zadeve in invalide sta se na skupni seji seznanila z drugim osnutkom nacionalnega reformnega programa za obdobje 2017-2018. Poslanci so pozdravili določene napovedane ukrepe, hkrati pa podvomili v realnost obsežnih načrtov. "Če bi se uresničila vsaj polovica zapisanega, bi verjetno bili naslednje leto prvi na lestvici konkurenčnosti," je menil Daniel Krivec (SDS). Poslanci so namreč pod vprašaj postavili realnost predvidene časovnice. Iva Dimic (NSi) je spomnila, da so v programu "ene in iste stvari, o katerih se v DZ pogovarjamo že pet let."

Odškodnine razlaščencem
Tik pred iztekom javne obravnave se množijo pripombe na osnutek zakona glede odškodnin razlaščenim imetnikom delnic in obveznic saniranih bank. Nekateri večji imetniki izbrisanih papirjev opozarjajo, da predlog ne zagotavlja učinkovitega sodnega varstva ter ščiti Banko Slovenije. Podobne pripombe imajo tudi v civilni družbi in mali delničarji. Predlog naj bi preferiral status Banke Slovenije s tem, ko ji daje možnost presoje posredovanja in uporabe podatkov, ki jih je uporabila pri izreku izrednih ukrepov in ki bodo s strani imetnikov podrejenih obveznic uporabljeni v nadaljnjih sodnih postopkih.

Tekmovanje Prav(n)a rešitev že šesto leto
Študenti ljubljanske Pravne fakultete v okviru Ženevskega kluba letos organizirajo že VI. državno tekmovanje Prav(n)a rešitev. Finalni del bo potekal 21. aprila na Pravni fakulteti v Ljubljani ter 22. aprila na Gospodarski zbornici Slovenije. Tekmovalci se bodo pomerili v praktični uporabi znanj s področja civilnega in gospodarskega prava pred petimi najuglednejšimi odvetniškimi pisarnami. Pet zmagovalnih ekip bo osvojilo enomesečno plačano pripravništvo pri dodeljeni pisarni. Tekmovanje tako predstavlja odskočno desko za študente, ki jih mika delo v večji odvetniški pisarni, hkrati pa je odlična priložnost za sodelujoče pisarne, da v praksi preizkusijo potencialne člane svojega kadra.(TFL)