Dnevne zakonodajne novosti / 11. november 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Vlada za trajno določitev nekaterih izjem za obratovanje trgovin ob nedeljah
Tema dneva

Vlada je na včerajšnji redni seji začela z obravnavo predloga novele zakona o trgovini, s katero bi izjeme za obratovanje prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki jih je začasno uvedel eden od protikoronskih zakonov, uveljavila kot trajne. Brez sprememb zakona se bo ukrep namreč konec tega leta iztekel. Vlada tako z novelo predlaga določitev novih izjem za prodajalne v turistično informacijskih centrih in muzejih, za prodajalne na letališčih pa ukinja pogoj največje dovoljene velikosti prodajne površine.(več)

Vlada določila besedilo predloga zakona o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide
Vlada je določila besedilo predloga zakona o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide, s katerim v slovensko zakonodajo prenaša evropsko direktivo z omenjenega področja in ga bo posredovala v obravnavo DZ po rednem postopku. Zakon se bo uporabljal od 28. junija 2025, so sporočili po seji vlade.(več)

Vlada sprejela uredbo o višini dodatkov za povečan obseg dela in za zaposlitev dodatnega zdravstvenega kadra
Vlada je sprejela uredbo o določitvi višine dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve in dodatka za zaposlitev dodatnega zdravstvenega kadra, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom). Natančna merila in višine dodatkov bodo znani, ko bo uredba objavljena v uradnem listu.(več)

Slovenija bo odstopila od pogodbe o energetski listini
Vlada je sprejela pobudo za odstop od pogodbe o energetski listini. Gre za mednarodno pogodbo, ki je namenjena zaščiti tujih naložb, kot so po seji pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo, pa je skozi leta začela izgubljati na pomenu in danes so zaveze v njej preživete in zastarele. Dokončno bo o odstopu od pogodbe odločil DZ.(več)

Vlada na seji tudi o drugih gospodarskih temah
Vlada je na seji med drugim tudi imenovala tri nove nadzornike SDH. Razveljavila je odločbo prejšnje vlade in Andreju Kužnerju podaljšala mandat vršilca dolžnosti direktorja zavoda za blagovne rezerve. Sprejela je prvo spremembo programa financiranja državnega proračuna za leto 2022 in se seznanila z letnim poročilom o izvajanju ukrepov države na trgu dela za leto 2021.(več)

Tanja Fajon po uspešno prestani interpelaciji ostaja zunanja ministrica
Zunanja ministrica Tanja Fajon je včeraj v DZ uspešno prestala interpelacijo, ki jo je proti njej vložila SDS. Za njen odhod je glasovalo 22 poslancev, 52 jih je bilo proti. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev, tako pa Fajon ostaja na ministrskem položaju.(več)

MVK predloga spremembe v sestavi preiskovalne komisije glede sumov nezakonitega financiranja strank
Mandatno-volilna komisija DZ predlaga nekatere spremembe v sestavi preiskovalne komisije, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje političnih strank. Med njimi je tudi razrešitev Žana Mahniča in Janeza Magyarja, ki sta bila v komisijo imenovana na predlog SDS. Njuna razrešitev je predlagana, ker ju je komisija imenovala za priči.(več)

Tožba zavarovalnice Generali zoper Verbund po menjavi sodnice z novim začetkom
Sodni postopek, v katerem zavarovalnica Generali na mariborskem okrožnem sodišču od avstrijske družbe Verbund terja nekaj manj kot 345.000 evrov odškodnine zaradi škode po poplavljanju reke Drave pred desetimi leti, se nadaljuje. Na včerajšnjem naroku so zaradi menjave sodnice znova začeli glavno obravnavo, z zaslišanji prič pa bodo začeli januarja.(več)

Bruselj predlaga standard Euro 7 za zmanjšanje izpustov motornih vozil
Evropska komisija je predstavila predlog uredbe z novimi pravili za zmanjšanje izpustov novih lahkih in težkih motornih vozil v EU, imenovanimi Euro 7. V okviru uredbe bi EU prvič regulirala tudi izpuste nevarnih trdih delcev in mikroplastike, ki nastajajo pri uporabi pnevmatik in zavor.(več)

Evropski parlament prepričljivo za vstop Hrvaške v schengen
Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju pričakovano podprli pristop Hrvaške k schengenskemu območju, saj ta po njihovi oceni izpolnjuje vse potrebne pogoje, da postane članica območja brez mejnega nadzora. Za to je glasovalo 534 evroposlancev, 53 jih je bilo proti in 25 vzdržanih.(več)