Dnevne zakonodajne novosti / 20. april 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Prihaja pravilnik za zagotavljanje sledljivosti porekla mesa
Tema dneva

Pravilnik o zagotavljanju sledljivosti porekla za nepredpakirano sveže, ohlajeno in zamrznjeno meso, ki se bo začel uporabljati konec oktobra prihodnje leto, bo potrošniku zagotavljal večjo transparentnost in informiranost. Sedaj so informacije o mesu na voljo glede na kategorijo oz. vrsto nepredpakiranega svežega mesa. Pravilnik sta konec minulega tedna podpisala ministra za kmetijstvo in za gospodarstvo Jože Podgoršek in Zdravko Počivalšek.(več)

Podgoršek po aferi s plačilom nastanitve v Bohinju odstopil
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je po aferi s plačilom nastanitve v Bohinju danes odstopil s položaja. Kot je dejal v izjavi, odstopa izključno zaradi prepozno plačanega računa, s tem pa sprejema odgovornost za to dejanje. "To je dejstvo in ga obžalujem," je zatrdil v izjavi za medije na spletnem družbenem omrežju Facebook.(več)

Izteka se rok prijave za glasovanje na domu in voliščih omnia
Volivke in volivci imajo le še danes čas, da oddajo prijavo za glasovanje na domu v primeru nezmožnosti obiska volišča in za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča na t. i. voliščih omnia. Danes je sicer drugi dan predčasnega glasovanja pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami.(več)

Kadrovski standardi in normativi socialnovarstvenih storitev prenovljeni
Minister za delo Janez Cigler Kralj je podpisal spremembe pravilnika o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev, ki prinašajo spremembe normativov za zaposlene v domovih za starejše, posebnih socialno varstvenih zavodih, varstveno delovnih centrih in zavodih za usposabljanje, prav tako pa tudi spremembe pri storitvi osebna pomoč.(več)

Obeta se prenova zakona o preprečevanju omejevanja konkurence
Vlada je prejšnjo sredo na dopisni seji potrdila predlog novega zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, s katerim bi med drugim uvedli novosti glede sankcioniranja podjetij, ki kršijo zakon. Agencija za varstvo konkurence ne bi več vodila prekrškovnih postopkov, temveč le upravni postopek. Najvišja sankcija bi ostala 10 odstotkov letnega prometa.(več)

Za predsednika računskega sodišča štiri prijave
Na javni poziv za predsednika računskega sodišča, ki ga je podpisal predsednik republike Borut Pahor, so prispele štiri kandidature. Te so poslali Jana Ahčin, Miroslav Kranjc, Dušan Sterle in Aleksander Šinigoj. O kandidatu za naslednika Tomaža Vesela bo odločal DZ v novem sklicu.(več)

Upravne enote podaljšujejo čas uradnih ur, okenca bodo odprli tudi drugo soboto v maju
Da bi državljankam in državljanom zagotovili hitrejšo obravnavo in odpravili zaostanke, bodo upravne enote po Sloveniji vrata odprle še dva dodatna dneva, in sicer v četrtek, 21. aprila, in v soboto, 14. maja. Oba dodatna dneva sta namenjena izključno za urejanje osebnih dokumentov, so sporočili z ministrstva za javno upravo.(več)

Ministrstvo za javno upravo opozarja na lažno spletno stran državnega portala eUprava
Na spletu se je pojavila lažna spletna stran portala eUprava, opozarjajo na ministrstvu za javno upravo. Uporabnike naprošajo, da lažne spletne strani ne uporabljajo, ker obstaja možnost kraje podatkov, so zapisali v sporočilu za javnost.(več)

V Zavezništvu osvobodimo Slovenijo vložili pobudo za oceno ustavnosti volitev v DZ
V koaliciji zunajparlamentarnih strank Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (ZOS) so na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti prihajajočih volitev v DZ, saj bodo po njihovem mnenju nelegitimne, so prejšnji teden pojasnili v izjavi za medije. Med razlogi za vložitev pobude so med drugim izpostavili svoje težave pri vlaganju kandidatnih list.(več)

Obsodba za trojni umor v Gerečji vasi razveljavljena
Višje sodišče v Mariboru je razveljavilo sodbo Silvu Drevenšku, ki je bil lani zaradi trojnega umora v Gerečji vasi obsojen na dosmrtno zaporno kazen. Sodba ptujskega okrožnega sodišča je namreč po presoji višjega sodišča nezakonita, saj iz zapisnika o posvetovanju sodnega senata izhaja, da je o sodbi odločalo šest namesto pet sodnikov.(več)