Dnevne zakonodajne novosti / 12. april 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče razveljavilo dvig plačnega stropa za zdravnike
Tema dneva

Ustavno sodišče je razveljavilo 48. člen desetega interventnega zakona, ki bi za zdravnike in zobozdravnike zvišal najvišji plačni razred, ki ga lahko dosežejo v sistemu plač javnega sektorja. Med drugim je ocenilo, da izpodbijana določba, ki posega v temelje enotnega plačnega sistema, ni nujen ukrep za odpravljanje posledic epidemije covida-19, čeprav sam interventni zakon spada med izjeme, za katere po 90. členu ustave ni dopustno razpisati zakonodajnega referenduma. Za sindikate je bila odločitev pričakovana.(več)

Veljati začel zakon o Pomurski akademsko-znanstveni uniji
V soboto je začel veljati zakon o Pomurski akademsko-znanstveni uniji (PAZU), katerega cilj je pospeševanje in kakovostna rast znanstvenih ved ter učinkovitejše vključevanje v znanstveni, kulturni in gospodarski razvoj pomurske regije. Ustanoviteljica PAZU je država, ustanoviteljske pravice in obveznosti izvršuje vlada.(več)

Tudi Naša prihodnost in Dobra država na RTVS s statusom parlamentarne stranke
Skupna lista strank Naša prihodnost in Dobra država bo v predvolilnih soočenjih na RTVS obravnavana kot parlamentarna stranka. Tako je odločil generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough, ki je tako odločil že v primeru Naše dežele. Gibanju Svoboda je status parlamentarne stranke na RTVS z začasno odredbo dodelilo upravno sodišče.(več)

Podgoršek: Z dodatkom k pogodbi o upravljanju državnih gozdov želimo izenačiti državna in zasebna zemljišča
Potem ko je ministrstvo potrdilo namero o spremembi namembnosti gozdov, je bilo slišati več nasprotovanj podpisu, saj naj bi to prineslo masovni posek gozda. Te očitke je kmetijski minister Jože Podgoršek včeraj znova zavrnil in pojasnil, da je namen dodatka izenačitev pogojev krčitve gozda na državnih in zasebnih zemljiščih.(več)

Vlada v obravnavo uredbe o koncesiji za mariborsko letališče
Vlada bo na eni od prihajajočih sej obravnavala uredbo o koncesiji za izvajanje storitev obratovanja mariborskega letališča, je razvidno iz objavljenih gradiv za obravnavo na spletni strani vlade. Kot je v petek za STA potrdil infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, želijo do konca letošnjega leta oddati koncesijo za upravljanje z letališčem.(več)

Ministrstvo bo solidarnostni dodatek zaradi visokih cen energentov izplačalo v četrtek
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo solidarnostni dodatek za odpravo posledic energetske revščine upravičencem izplačalo v četrtek, so sporočili z ministrstva. Upravičencem bo dodatek v višini 150 evrov izplačan po uradni dolžnosti, vlog jim zato ni treba oddajati, so dodali.(več)

Zveza potrošnikov Slovenije novo vlado poziva k okrepitvi varstva potrošnikov
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pripravila zahteve in pobude političnim strankam, za katere si želi, da bi bile zapisane v koalicijski pogodbi in bi se jih tudi izvajalo. V zvezi so ključne zahteve, ki so jih poimenovali Nič o potrošnikih - brez potrošnikov, strnili v sedem točk, med njimi je tudi okrepitev varstva potrošnikov.(več)

Na vrhovnem državnem tožilstvu zanikajo očitke o neaktivnosti pri pregonu groženj premierju Janši
Na vrhovnem državnem tožilstvu zanikajo očitke nekaterih politikov, da so neaktivni pri pregonu groženj predsedniku vlade Janezu Janši. Kot navajajo, so državna tožilstva od leta 2020 zoper znane storilce v omenjenih zadevah na sodišča vložila 12 obtožnih predlogov, tri zadeve pa so v predkazenskem postopku z namenom identifikacije storilca.(več)

Za dnevne migrante v Avstriji ne velja več pogoj PCT
Dnevnim migrantom, ki so zaposleni ali se šolajo v Avstriji, od včeraj pri prehajanju meje ni treba več izpolnjevati pogoja preboleli, cepljeni proti covidu-19 ali testirani na novi koronavirus, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.(več)

EU brez odločitve o embargu na ruski plin in nafto
Zunanji ministri EU so razpravljali o nadaljnjih sankcijah proti Rusiji, vključno z embargom na ruski plin in nafto. A odločitev po besedah visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella včeraj ni bila sprejeta. Obenem je poudaril, da že vse države zmanjšujejo odvisnost od ruskih fosilnih goriv.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o spominski medalji »30. OBLETNICA SAMOSTOJNE IN NEODVISNE DRŽAVE REPUBLIKE SLOVENIJE«
Pravilnik o letalskih prireditvah in letalskih tekmovanjih
Sklep o zajamčenih terjatvah vlagateljev
Zakon o kmetijstvu (ZKme-1)
Zakon o oskrbi s toploto iz distribucijskih sistemov (ZOTDS)
Zakon o Pomurski akademsko-znanstveni uniji (PAZU) (ZPAZU)
Zakon o ratifikaciji Memoranduma o soglasju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Združenih držav Amerike o Fulbrightovem programu izmenjav (BUSFPI-2)
Zakon o vesoljskih dejavnostih (ZVDej)
Odločbe sodišč
VSRS Sklep II DoR 48/2022 - predlog za dopustitev revizije - obseg in deleži na skupnem premoženju - zavrženje predloga za obnovo postopka - natančna in konkretna opredelitev ...
Sodba Sodišča (osmi senat) z dne 31. marca 2022.#DM proti CTS Eventim AG & Co. KGaA.#Predlog za sprejetje predhodne odločbe, ki ga je vložilo Amtsgericht Bremen.#Predhodno odločanje – Varstvo potrošnikov – Direktiva 2011/83/EU – Pravica do odstopa od pogodb, sklenjenih na daljavo, in pogodb, sklenjenih zunaj poslovnih prostorov – Izjeme od pravice do odstopa – Člen 16(l) – Opravljanje storitev v povezavi z dejavnostmi za prosti čas – Pogodba, ki predvideva določen datum ali čas izvedbe – Zagotavljanje storitev izdajanja vstopnic – Posrednik, ki deluje v svojem imenu, a za račun organizatorja te dejavnosti za prosti čas – Tveganje, povezano z uveljavljanjem pravice do odstopa.#Zadeva C-96/21.
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o debirokratizaciji obdavčitve unovčenja virtualnih valut (ZDOUVV), nujni postopek, EPA 2679-VIII
Ostali dokumenti
Esej o begunstvu: Kaj neki bi rekel starodavni Abram? (1. del)