Dnevne zakonodajne novosti / 11. januar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 11/2021 z dne 22.1.2021
TEMA DNEVA
Na sodiščih roki začasno ne bodo tekli do konca januarja
Tema dneva

Vlada je na petkovi dopisni seji sprejela nov sklep o začasnem prenehanju teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določenih z zakonom. Predsednik vrhovnega sodišča je namreč ponovno ocenil, da epidemiološke razmere še ne omogočajo delovanja sodišč v polnem obsegu. Omejeno delovanje sodišč je tako podaljšano do 31. januarja. Je pa vrhovno sodišče z dopolnitvijo odredbe o posebnih ukrepih na področju pravosodja hkrati razširilo nabor zadev, o katerih sodišča odločajo v neomejenem obsegu.(več)

Z novelo zakona do širjenja področij rabe sredstev sklada za vode
Ministrstvo za okolje in prostor je v vladni postopek predložilo predlog novele zakona o vodah, v skladu s katerim bi se sredstva sklada za vode lahko uporabila tudi za izvajanje javnih gospodarskih služb urejanja voda. To bi bilo mogoče le, če ne bi bilo zadosti drugih finančnih virov.(več)

Infrastrukturno ministrstvo predlaga prepoved obsežnega hidravličnega lomljenja
V javni obravnavi je predlog zakona o rudarstvu, ki naj bi med drugim uredil vprašanje hidravličnega lomljenja oz. frackinga. Predlog ministrstva za infrastrukturo razlikuje med obsežnim hidravličnim lomljenjem in tistim, ki ni obsežno. Prvo bi prepovedali, drugo pa pod določenimi pogoji dovolili. Pripombe lahko deležniki podajajo do 22. januarja.(več)

Vlada dopolnila načrt sproščanja protikoronskih ukrepov
Vlada je dopolnila načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, pri čemer bo upoštevala tudi epidemiološke razmere v posameznih regijah. Stanje se ugotavlja vsako sredo s pričetkom 13. januarja in prvo uveljavitvijo 18. januarja. V torek pa bo predstavljen tudi načrt cepljenja za januar in februar.(več)

DZ o razglasitvi hrvaške in italijanske cone v Jadranu ter o noveli zakona o vrtcih
Ta teden bo zasedalo več delovnih teles DZ. Med drugim bo odbor za zunanjo politiko obravnaval informacijo ministrstva o tristranskem sodelovanju v Jadranskem morju in načrtih za razglasitev izključne ekonomske cone s strani Hrvaške in Italije. Na odboru za izobraževanje bo novela zakona o vrtcih, ki obeta brezplačen vrtec od drugega otroka.(več)

STA ostaja brez plačila za javno službo, Ukom čaka na mnenje Evropske komisije
Slovenska tiskovna agencija (STA) kljub določilom sedmega protikoronskega zakona ostaja brez plačila za izvajanje javne službe. Po oceni Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom) je financiranje STA s protikoronskim svežnjem vprašljivo glede skladnosti s pravili EU o konkurenci, zato bodo za oceno skladnosti prosili Evropsko komisijo.(več)

Ustavno sodišče zavrglo pobudo glede souporabe električnih vozil v Ljubljani
Ustavno sodišče je zavrglo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti akta za podelitev koncesije za vzpostavitev in upravljanje javnega sistema izposoje in souporabe električnih vozil na območju Mestne občine Ljubljana (Mol). Pobudo je vložilo podjetje Sharengo.(več)

Na Fursu čakajo prve napovedi za odmero davkov letos
Z novim davčnim letom se začenja tudi sezona oddajanja napovedi za odmero davkov. Napovedi za odmero dohodnine zavezancem ni treba vlagati že več let, kar pa ne velja za vrsto drugih prihodkov. V prihodnjih tednih bo tako treba prijaviti prihodke od najemnin, prav tako lani prejete obresti in ustvarjene kapitalske dobičke. Izteka pa se tudi čas za uveljavljanje olajšave pri otrocih.(več)

Do konca meseca vrsta dodatkov po sedmem protikoronskem zakonu
Upokojencem, študentom, družinam in drugim upravičencem bodo do konca januarja izplačani enkratni solidarnosti dodatki, ki jih je tik pred koncem leta 2020 uveljavil sedmi protikoronski zakon. Prvi ga bodo že danes prejeli upokojenci z nizkimi pokojninami.(več)

Bruselj izpostavlja možnosti za zmanjšanje onesnaženosti zraka v Evropi
Število prezgodnjih smrti zaradi onesnaženosti zraka bi se lahko do leta 2030 v primerjavi z letom 2005 zmanjšalo za približno 55 odstotkov, če bi države članice izvedle vse ukrepe, dogovorjene in napovedane v okviru veljavne zakonodaje EU o onesnaževanju zraka, v poročilu izpostavlja Evropska komisija. Poziva tudi k pravilnemu izvajanju ukrepov.(več)