Dnevne zakonodajne novosti / 6. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Ob širjenju virusa interventni zakon za čakanje na delo doma
Tema dneva

Ministrstvo za delo je v luči širjenja novega koronavirusa pripravilo osnutek interventnega zakona o subvencioniranju polnega delovnega časa za čas čakanja na delo doma, je poročal Radio Slovenija. Če delodajalec več kot polovici zaposlenih zaradi poslovnih razlogov ne bi mogel zagotoviti dela in jih bo zaradi tega napotil na čakanje na domu, lahko pričakuje pomoč države. Delavec, ki bo na domu čakal največ tri mesece, bi prejemal 80 odstotkov povprečja zadnjih treh plač. Od tega bi država krila 40 odstotkov, preostanek bi plačal delodajalec.(več)

V izjemnih okoliščinah mogoče tudi izredne oblike dela
Na ministrstvu so sicer pripravili tudi pojasnila in priporočila delodajalcem glede odrejanja dela v izjemnih okoliščinah. V takšnih primerih lahko brez soglasja delavca odredijo tudi drugo vrsto in/ali kraj opravljanja dela, kot je določeno s pogodbo o zaposlitvi, denimo delo na domu.(več)

Za spremembo volilne zakonodaje zmanjkalo glasov
Predlog novele zakona o volitvah v DZ, ki je predvideval ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu, včeraj ni dobil zadostne podpore. Zanj je glasovalo 57 poslancev, da bi lahko nadaljeval obravnavo v DZ, pa bi ga moralo podpreti vsaj 60. Proti je bilo 30 poslancev.(več)

DZ izvolil novega predsednika in sprejel okoljsko resolucijo
Igor Zorčič je bil sinoči na tajnem glasovanju izvoljen za novega predsednika državnega zbora. Dosedanji vodja poslanske skupine SMC napoveduje vodenje DZ v duhu odprtega dialoga in spoštovanja. Še pred tem pa so poslanci potrdili resolucijo o nacionalnem programu varstva okolja za obdobje 2020-2030. Iz poslanskih skupin je bilo sicer slišati nekaj pomislekov.(več)

Poslanci potrdili več zakonskih novel
DZ je potrdil novelo zakona o industrijski lastnini, s katero se v slovenski pravni red prenaša evropska direktiva o zakonodaji v zvezi z blagovnimi znamkami. Brez glasu proti pa so poslanci sprejeli tudi dopolnitev zakona o ustavnem sodišču. Po novem se bo postopek ocene ustavnosti in zakonitosti, ki se bo začel na zahtevo tretjine poslancev, nadaljeval ne glede na morebitno prenehanje mandata katerega od podpisnikov zahteve.(več)

Vlada o šakalu in skladu za podnebne spremembe
Vlada, ki opravlja tekoče posle, je na včerajšnji dopisni seji potrdila predlog novele zakona o divjadi in lovstvu, po kateri bi vrsto šakal črtala s seznama zavarovanih živalskih vrst. Po predlogu bi tako šakal s 1. majem letos postal lovna vrsta. Med drugim pa je vlada tudi izdala odlok o programu porabe sredstev sklada za podnebne spremembe v obdobju 2020-2023.(več)

Kemisu prepoved opravljanja dejavnosti, gospodarstvo opozarja na posledice
Gradbena inšpekcija je odločila, da je v obratu Kemisa na Vrhniki poleg rezervoarja za požarno vodo črna gradnja tudi odprta nadstrešnica za skladiščenje odpadkov, medtem ko prizidek k njej nima uporabnega dovoljenja. Kemis v teh objektih tako ne sme opravljati dejavnosti, zato iz gospodarstva že prihajajo opozorila o negativnih posledicah.(več)

Določene pravice do povračila le ob odpovedi paketnega potovanja
Zaradi širjenja virusa SARS-CoV-2 po Evropi nekateri potrošniki odpovedujejo potovanja in hotelske rezervacije, mnogi pa se sprašujejo, ali imajo v tem primeru pravico do povračila že plačanega denarja ali odškodnine. Po zakonu o varstvu potrošnikov imajo določene pravice tisti, ki odpovedujejo paketna potovanja, rezervirana preko agencije.(več)

Zakonska pobuda za večjo uravnoteženost spolov
Združenje Manager je pred bližajočim se mednarodnim dnevom žensk predstavilo predlog za zakonsko ureditev uravnoteženosti spolov v nadzornih in poslovodnih organih gospodarskih družb ter pripombe za javno razpravo o noveli zakona o gospodarskih družbah. Evropska komisija pa je predstavila strategijo za enakost žensk in moških, ki naslavlja tudi problem nasilja nad ženskami.(več)

Objavljen razpis za direktorja Inštituta za primerjalno pravo
Na spletni strani www.ipp-pf.si je objavljen razpis za mesto direktorja oziroma direktorice Inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Rok za prijavo je 20. marec. Direktorja oziroma direktorico bo s soglasjem ustanovitelja imenoval svet inštituta za štiriletno mandatno obdobje.