Dnevne zakonodajne novosti / 13. november 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Računsko sodišče: Pravosodni organi le delno učinkoviti
Tema dneva

Računsko sodišče je v reviziji učinkovitosti sistema opravljanja nujnih procesnih dejanj v pravosodnih organih ugotovilo, da je sistem le delno učinkovit. Med drugim je ugotovilo, da normativni okvir za učinkovito opravljanje omenjenih dejanj ni bil vzpostavljen v celoti, delno učinkovita sta bila tudi izvajanje in nadzor nujnih procesnih dejanj. Zakoni namreč ne določajo posebnih pravic in dolžnosti osebja, da opravlja svoje delo tudi v dežurstvu in pripravljenosti, ko sodeluje pri izvajanju nujnih procesnih dejanj izven poslovnega časa.(več)

Pri spremembah volilne zakonodaje kaže na relativni prednostni glas
Predstavnikom parlamentarnih strank na včerajšnjih pogajanjih pri predsedniku republike ni uspelo doseči končnega soglasja glede sprememb volilne zakonodaje, zdi pa se, da se tehtnica nagiba v prid uvedbi relativnega prednostnega glasu. Minister za javno upravo Rudi Medved je celo prepričan, da imajo za omenjeno spremembo že zagotovljenih 60 glasov.(več)

Odbor za finance tudi v drugo potrdil predloga
Odbor DZ za finance, ki je po vloženem vetu DS na spremembe zakona za uravnoteženje javnih financ včeraj o spremembah odločal znova, je z 11 glasovi za in nobenim proti sklenil, da so spremembe ustrezne. Enako so poslanci sklenili tudi ob vnovičnem odločanju o zakonu o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank, ki se mu sicer obeta ustavna presoja.(več)

KPK s priporočili vladi in SDH glede kadrovanj
Komisija za preprečevanje korupcije je vladi in SDH izdala priporočila glede kadrovanj v nadzorne svete in uprave družb s kapitalsko naložbo države. V teh postopkih naj zagotovita načela transparentnosti upravljanja z državnim premoženjem in odločitve pisno obrazložita, so sporočili iz komisije.(več)

Zbiranje podpisov za ukrepe na področju alkoholne politike
Združenje za kronične nenalezljive bolezni je včeraj s spletno stranjo keralkoholnimleko.si začelo zbirati podpise za uvedbo celostnih ukrepov na področju alkoholne politike v Sloveniji. Podpise, ki jih bodo zbirali do decembra, bodo predali ministru za zdravje Alešu Šabedru, so v združenju zapisali v sporočilu za javnost.(več)

Razrešitev notarja po navedbah ministrstva še vedno pravnomočna
Odločitev vrhovnega sodišča, ki je ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti nekdanjega notarja Jožeta Sikoška, po navedbah pravosodnega ministrstva ne pomeni, da je do Sikoškove razrešitve prišlo na nezakonit način. Tako je notarjeva razrešitev še vedno pravnomočna, o nadaljnjih korak pa bodo na ministrstvu še odločili.(več)

Višje sodišče razveljavilo sodbo zoper nekdanji prvi dami Probanke
Mariborsko višje sodišče je razveljavilo januarja izrečeno obsodilno sodbo zoper nekdanji članici uprave medtem že likvidirane Probanke Romano Pajenk in Milano Lah, ki ju je prvostopenjsko sodišče zaradi poslovne goljufije obsodilo vsako na po leto in enajst mesecev pogojne zaporne kazni, so za STA potrdili na mariborskem sodišču in tožilstvu.(več)

Stavka zaposlenih na Pošti Slovenije prekinjena
Pogajalski skupini Sindikata poštnih delavcev in vodstva Pošte Slovenije sta po več kot osem ur dolgih pogajanjih v torek pozno zvečer zbližali stališča in dosegli dogovor. Stavka, ki jo je sindikat začel v ponedeljek, je tako po dveh dneh preklicana, opravljanje storitev pa bo od danes spet potekalo nemoteno.(več)

Sodišče EU: Hrano z zasedenih palestinskih ozemelj je treba posebej označiti
Poreklo živil s palestinskih ozemelj, ki jih zaseda Izrael, in tudi iz izraelskih naselbin na teh ozemljih je treba v Evropski uniji posebej označiti, je odločilo Sodišče EU. Te oznake je treba navesti, da ne pride do zavajanja potrošnikov o poreklu blaga, je odločilo sodišče.(več)