Dnevne zakonodajne novosti / 15. april 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 17 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodaja o združitvi regulatorjev pred prvo obravnavo v DZ
Tema dneva

Koalicijski poslanci s prvopodpisanim Danijelom Krivcem (SDS) so vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi med drugim opravili prvo branje vladnega predloga o združitvi regulatorjev. Ta je lani po sprejemu na vladi močno razburil, opozicija pa je vložila zahtevo za splošno razpravo o predlaganem zakonu. Vlada je zakon, s katerim bi osem regulatorskih agencij združili v dve - Javno agencijo RS za trg, varnost prometa in potrošnike ter Javno agencijo RS za finančne trge - sprejela 14. oktobra lani.(več)

Vlada zagotovila pravno podlago za samotestiranje
Vlada je dopolnila uredbo o presejalnih programih za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom in tako zagotovila pravno podlago za uvedbo samotestiranja za posebne skupine prebivalstva. V prvi fazi bo torej testiranje potekalo v šolstvu. Vlada je sicer na včerajšnji redni seji podaljšala večino koronskih omejitev in določila nove izjeme pri vstopu v državo.(več)

S ponedeljkom v osmih regijah odprtje teras lokalov
Od ponedeljka bodo lahko v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji znova odprte terase in vrtovi gostinskih obratov. To bo možno med 19. do vključno 25. aprilom med 7. in 19. uro, so po seji vlade sporočili iz urada za komuniciranje.(več)

Vlada zagotovila solidarnostni dodatek za brezposelne
Vlada je včeraj tudi zagotovila 1,51 milijona evrov za prvo izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka za brezposelne. Do njega je v višini 150 evrov upravičenih 10.052 oseb, ki so po 12. marcu lani ne po svoji krivdi izgubile zaposlitev in nove zaposlitve do uveljavitve zakona o dodatnih protikoronskih ukrepih še niso imele.(več)

Levica bi z novelo zakona o drugem tiru iz projekta izključila tuj kapital
V Levici ostro nasprotujejo udeležbi tujega kapitala pri drugem tiru med Divačo in Koprom. Iz projekta bi ga izločili z novelo zakona o drugem tiru. Kot so poudarili, bi imela udeležba Madžarske, pri kateri vztraja vlada Janeza Janše, številne negativne posledice.(več)

Državni svet za rešitev problematike kreditov v frankih z valutno kapico
Državni svet (DS) je včeraj na seji podprl pobudo pristojne komisije za sprejem predloga zakona o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih. Gre za začetek novega poskusa, da bi problematiko uredili sistemsko, tokrat s predlogom uvedbe valutne kapice.(več)

Ministrstvo z novimi rešitvami v postopkih zaradi insolventnosti
Ministrstvo za pravosodje pripravlja predlog novele insolvenčnega zakona, v katerem bo upoštevalo več odločb ustavnega sodišča, predvideni pa so med drugim tudi nov postopek sodnega prestrukturiranja za odpravo grozeče insolventnosti, možnost revizije v postopkih zaradi insolventnosti in obvezna javna objava prodaj v teh postopkih na enotnem mestu.(več)

Združenje stečajnih upnikov: Tudi ta novela ne bo izboljšala položaja upnikov
Tudi tokratni popravki insolvenčnega zakona ne morejo pomembneje izboljšati procesnega položaja upnikov, zato bo celotna insolvenčna zakonodaja še naprej namenjena predvsem zaščiti dolžnikov, menijo v Združenju stečajnih upnikov. Zavzemajo se med drugim za večjo preglednost in ekonomičnost insolvenčnih postopkov.(več)

Sindikati: ESS ni podprl zakona o prevozih v cestnem prometu
Sedem reprezentativnih sindikalnih central, članic Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), je včeraj zanikalo trditve infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca, da je ESS podprl novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, ki prinaša podlago za delovanje platform, kot je Uber. "Pokazal je popolno nepoznavanje delovanja ESS," sindikati očitajo ministru.(več)

Pri uporabi sistema za prepoznavanje obrazov brez sistemskih nepravilnosti
Informacijski pooblaščenec RS v inšpekcijskem nadzoru nad uporabo policijskega sistema za prepoznavanje obrazov (t.i. modul Face Trace) ni ugotovil sistemskih nepravilnosti. Sistem sicer temelji na biometrični obdelavi osebnih podatkov, a ne omogoča identifikacije, so sporočili.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odločba o razveljavitvi 52. člena Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 v zvezi z 38. členom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokem šolstvu
Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji
Odredba o posebnih ukrepih iz 83.a člena Zakona o sodiščih zaradi razglašene epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije
Pojasnilo k 2. točki drugega odstavka 4. člena Stališča 17 – Obravnavanje posebnih zakonskih zahtev pri reviziji računovodskih izkazov delodajalcev, ki zaposlujejo invalide
Sklep o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022 (ZIPRS2122-A, EPA 1736-VIII)
Sklep o podaljšanju statusa študentom višjih strokovnih šol in napredovanju v višji letnik
Zakon o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v hiši za otroke (ZZOKPOHO)
Odločbe sodišč
VSRS Sklep in sodba X Ips 3/2019-6 - zloraba prevladujočega položaja - telekomunikacijska infrastruktura - omejen in otežen dostop - sporno dejansko stanje - glavna obravnava v upravne...
Ostali dokumenti
Odmera dohodnine za leto 2020 (Podrobnejši opis)
Ustavna pritožba – saga o kreditih v švicarskih frankih (1. del)
Prilagajanje računovodskih poročil z namenom doseganja poslovnih ciljev (goljufivo poročanje in kreativno računovodstvo)