Dnevne zakonodajne novosti / 14. februar 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
Poseben zakon o odpadkih
Tema dneva

Minister za okolje in prostor Jure Leben se je ob številnih težavah na področju odpadkov odločil, da gredo na ministrstvu v pripravo posebnega zakona o odpadkih. Na posvetu v državnem svetu se je med drugim zavzel za eno družbo za ravnanje z odpadki in dokončno odločitev o sežigalnici. Ob robu seje upravnega odbora Trgovinske zbornice Slovenije, ki se je je tudi udeležil, pa je Leben napovedal, da na prvi letošnji šolski dan na blagajnah ne bo več plastičnih vrečk. Ob tem je pozdravil dobro sodelovanje z zbornico, ki te ambicije podpira.

Popravki lex Magna
Ministrstvo za gospodarstvo bo prisluhnilo predlogu okoljskega združenja Rovo in bo dopolnilo posebni zakon o Magni, o čemer naj bi vlada odločala prihodnji četrtek, je po včerajšnjem sestanku s predstavniki združenja povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Rovo se bo zato odpovedal upravnemu sporu glede okoljevarstvenega dovoljenja. "Po tehtnem razmisleku z obeh strani je prevladalo stališče, da je treba najti rešitev in verjamem, da smo v tej smeri naredili korak naprej, da se ta zadeva razreši," je dejal minister. Predstavnik Rova Gorazd Marinček je zadovoljen, da so se na vladni strani tako bliskovito odzvali na njihovo odprto pismo.

Številni izzivi za slovensko sodstvo
Ključne prioritete sodstva za letos so elektronsko poslovanje, urejanje težav na kazenskem področju ter nove naloge na področju družinskih zadev, ki jih prinaša uveljavitev družinskega zakonika, je ob odprtju sodnega leta izpostavil predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič. Kadri, prostori in plače ostajajo boleča točka sodstva. Na področju udejanjanja družinskega zakonika se nakazuje precej tveganj, saj vse državne strukture niso v celoti pripravljene na vse. Vodja implementacijske skupine je včeraj med drugim opozorila, da ni mogoče predvideti števila primerov, ki jih bodo sodišča dobivala v obravnavo.

Pahor razpisal volitve v EU parlament
Predsednik republike Borut Pahor je včeraj podpisal odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Ob tem je ocenil, da bodo to najpomembnejše volitve v EP od leta 1979, ko so potekale prvič. Volitve bodo letos 26. maja, kot dan razpisa volitev, ko bodo začeli teči roki za volilna opravila, pa je Pahor določil 25. februar. Takrat bo že mogoče vlagati kandidatne liste. Kandidature lahko predlagajo politične stranke in volivci, vložiti jih bo mogoče do 26. aprila. Mesec dni pred volitvami pa bo uradno stekla tudi volilna kampanja. Na listi kandidatov je lahko največ toliko kandidatov, kolikor poslancev se voli iz Slovenije, torej osem, tudi na evropskih volitvah pa veljajo t. i. ženske kvote.

Osumljeni štirje javni uslužbenci
V torek začete hišne preiskave, v katerih so ljubljanski kriminalisti pod drobnogled vzeli javno naročilo za maketo drugega tira, so včeraj tudi zaključili. Vsi štirje trenutni osumljenci so javni uslužbenci, je v izjavi medijem dejal vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana Martin Rupnik. Na vprašanje, ali bi lahko preiskavo razširili še na druge osumljene, je Rupnik dejal, da so v preiskavi zbrali "nekaj dodatnega materiala" in ko bodo vse pregledali, bodo o tem obvestili tožilstvo. "Če bo treba, bomo preiskavo tudi razširili," je dodal. Prav tako Rupnik še ne more govoriti o morebitnem oškodovanju državnega proračuna.

Evropski poslanci o kmetijstvu in naložbah
Evropski poslanci so v torek potrdili predlog ukrepov za ponovno uporabo odpadnih voda. Ti spodbujajo vnovično uporabo prečiščenih odpadnih vod za potrebe namakanja v kmetijstvu, kar v EU predstavlja polovico celotne letne porabe vode. Napovedi trenutno kažejo, da bi lahko leta 2030 polovica vseh rečnih strug v Evropi občutila posledice pomanjkanja vode. Včeraj pa je Evropski parlament sprejel stališče glede poenostavljenih skupnih pravil za naložbe v obdobju naslednjega večletnega finančnega okvira 2021-2027 v regijah EU. Evropski poslanci verjamejo, da je treba sedanjo raven financiranja v višini 378,1 milijarde evrov (v stalnih cenah) ohraniti, so sporočili iz Evropskega parlamenta.(TFL)