Dnevne zakonodajne novosti / 15. maj 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 57/2017 z dne 17.10.2017
TEMA DNEVA
Dostop do zaupnih bančnih podatkov
Tema dneva

Vlada je na dopisni seji potrdila predlog novele zakona o bančništvu, ki bo jasneje določila, da lahko pod določenimi pogoji do zaupnih bančnih podatkov dostopa tudi preiskovalna komisija DZ. "Cilj novele zakona je odpraviti nejasnosti in težave, s katerimi se pri svojem delu srečuje aktualna parlamentarna preiskovalna komisija, ki preiskuje nedavno bančno sanacijo, in omogočiti njeno učinkovito delo. S tem želimo prispevati tudi k večji transparentnosti delovanja bančnega sistema," so sporočili z urada vlade za komuniciranje. Po predlogu novele bo v zakonu izrecno navedeno, da je med izjemami od varovanja zaupnih podatkov tudi primer, ko te podatke pisno zahteva parlamentarna preiskovalna komisija, kadar v skladu z zakonom izvaja preiskavo.

Milejši pogoji za izredno naturalizacijo
Skupina koalicijskih poslancev s prvopodpisanim Petrom Vilfanom (DeSUS) je v DZ vložila dopolnitev zakona o državljanstvu, po kateri enoletno bivanje v Sloveniji več ne bi bilo pogoj za pridobitev državljanstva z naturalizacijo. S tem bi olajšali podelitev državljanstva osebam (športnikom, znanstvenikom...), ki bi s svojim delom koristile državi. Kot navajajo podpisniki, bo tudi s predlagano dopolnitvijo zakona onemogočena vsakršna zloraba instituta izredne naturalizacije, saj bosta morala tako resorni organ kot vlada v vsakem konkretnem primeru še vedno utemeljiti državni interes. Zakon je koalicijsko usklajen, DZ pa naj bi ga sprejemal po skrajšanem postopku.

Spremljanje posledic kibernetskega napada
Svet je bil v petek tarča najbolj obsežnega kibernetskega napada doslej. V novomeškem Revozu, kjer sta zaradi napada na računalniški sistem obstali petkova večerna in sobotna dopoldanska izmena, so proizvodnjo davi vnovič zagnali. Zaustavitev je povzročila izpad izdelave več kot 400 vozil. Medtem so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP v Renaultu napovedali, da bo njihova tovarna na severu Francije tudi danes ostala zaprta. Sicer pa zadeve spremljata tudi slovenska policija, ki je v stiku z Europolom, ter vladni urad za varovanje tajnih podatkov. Po doslej znanih podatkih napadalci niso uspeli vdreti v informacijske sisteme katere od slovenskih uradnih institucij ali organizacij.

Financiranje zasebnega šolstva
V tem tednu bodo znova aktualne predlagane spremembe ustave s področja financiranja zasebnega šolstva. Ustavna komisija bo v četrtek po več kot letu dni nadaljevala razpravo o predlaganih spremembah. Z njimi želijo predlagatelji v ustavo zapisati, da se lahko zasebne šole iz javnih sredstev financirajo le v omejenem obsegu, način financiranja pa bi določili z zakonom. S tem so se odzvali na odločbo ustavnega sodišča, s katero je to določilo, da mora država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financirati stoodstotno. Ker predlagatelji menijo, da je ustavno sodišče s tem grobo poseglo v sistem osnovnošolskega izobraževanja, bi odločbo zaobšli s spremembami ustave.

Država in univerza se nista poravnali
Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je v petek potekal narok v zadevi, s katero država od Univerze v Ljubljani zahteva za nekaj manj kot 781.000 evrov neupravičeno izplačanih dodatkov za pripravljenost. Sodnica Dida Volk je lahko ugotovila le, da je bil poskus poravnave neuspešen. Naslednji narok bo 7. julija, sodba pa naj bi bila izdana pisno takoj po sodnih počitnicah. Odvetnik univerze Dino Bauk iz Odvetniške družbe Ferfolja, Ljubič, Bauk je pred narokom povedal, da univerza meni, da ji sredstev ni treba vrniti, ker da niso bila izplačana iz javnih sredstev fakultet, pač pa iz sredstev iz njihove tržne dejavnosti (izrednega študija ipd.).

Spremembe zakona o varnosti v železniškem prometu
Državni zbor bo spremembe zakona o varnosti v železniškem prometu sprejemal po nujnem postopku, je sklenil kolegij predsednika DZ, ki je določil tudi dnevni red majske seje DZ. S predlagano novelo zakona se podaljšuje čas najdaljše neprekinjene vožnje vlečnega vozila in motornih vozil za posebne namene v eni izmeni s štirih na pet ur. S tem naj bi se po mnenju vlade dosegel boljši izkoristek delovnega časa, zmanjšali se bodo potrebni postanki in posledično zamude vlakov. Novela zakona poleg tega ureja tudi koriščenje odmora med delovnim časom. Vlada je nujni postopek predlagala z argumentom, da je treba preprečiti težko popravljive finančne posledice za delovanje države.(TFL)