Dnevne zakonodajne novosti / 23. november 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 153/2022 z dne 6.12.2022
TEMA DNEVA
Zakon za zmanjšanje porabe in omejitev prihodkov od prodaje elektrike
Tema dneva

Ministrstvo za infrastrukturo je v javno obravnavo dalo osnutek zakona, po katerem bi med drugim pozimi zagotovili zmanjšanje porabe elektrike v konicah in subvencionirali proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov energije. Denar bi med drugim zagotovili z določilom, da bi prihodki od prodaje elektrike nad določeno ceno pripadli državnemu proračunu. Zakon za obvladovanje kriznih razmer bo določil tudi ukrepe za zmanjšanje uvozne odvisnosti pri oskrbi z energijo, veljal pa bi do konca leta 2023.(več)

Rešitve za energetsko draginjo v gospodarstvu na vladi prihodnji teden, v Bruselj z nekaterimi pripombami
Vlada bo zakonodajne predloge za naslovitev energetske draginje v gospodarstvu sprejemala prihodnji teden, je po srečanju z gospodarstveniki dejal predsednik vlade Robert Golob. Imajo pa v gospodarstvu nekatere pripombe in predloge zaradi slovenskih specifik. Na vladi napovedujejo, da se bodo o njih še usklajevali z Evropsko komisijo.(več)

DZ končal obravnavo proračunskih dokumentov
DZ je končal obravnavo proračunskih dokumentov. Za leto 2023 so poslanci predlagali kar nekaj prerazporeditev, razpravo o  predlogu proračuna za leto 2024 pa so včeraj končali razmeroma hitro. Na koncu se je DZ seznanil še s predlogom zakona o izvrševanju proračunov, v katerem sta med drugim zapisana zvišanje povprečnine za občine ter višina letnega dodatka upokojencem, ki bo izplačan v juniju. Glasovanje je napovedano danes.(več)

Sodni svet o kandidaturi Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča predvidoma 1. decembra
Sodni svet bo kandidaturo Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča obravnaval na seji 1. decembra. Pot za to se je odprla prejšnji teden, ko so Đorđevića na občni seji vrhovnih sodnikov podprli njegovi kolegi. Đorđević je sicer edini kandidat, ki se poteguje za mesto predsednika vrhovnega sodišča.(več)

Zaključen program projektov za digitalizacijo nepremičninskih evidenc in poslovanja
Geodetska uprava RS (Gurs) je zaključila evropsko financiran program projektov eProstor, v okviru katerega je med drugim digitalizirala in povezala nepremičninske evidence ter omogočila elektronsko poslovanje na področju urejanja prostora in upravljanja nepremičnin.(več)

ZPS s tretjo kolektivno tožbo proti banki Sparkasse
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je proti banki Sparkasse vložila že tretjo kolektivno tožbo zaradi neupoštevanja negativnega euriborja, tokrat zaradi neupravičenega pogodbenega pogoja, t. i. floor klavzule. ZPS od banke zahteva, da pri kreditojemalcih s to klavzulo upošteva negativni euribor in jim vrne znesek preveč plačanih obresti.(več)

Društvo za preučevanje rib za ločeni polji energetike in okoljskih presoj
Društvo za preučevanje rib Slovenije nasprotuje prenosu upravnih postopkov s področja okolja v isti resor z energetiko, ki ga predvideva novela zakona o vladi. Prepričani so, da gre za konflikt interesov, "katerega rezultat bo popolna podreditev okolja in narave investitorskim interesom energetike", zato novele na referendumu ne bodo podprli.(več)

Bruselj v primeru izjemno visokih cen plina predlaga omejitev pri 275 evrih
Evropska komisija je predstavila pravno podlago za omejevanje cen plina na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF. Predlaga mehanizem, v skladu s katerim bi zgornjo mejo na TTF postavili pri 275 evrih na megavatno uro, če bi cena več kot dva tedna presegala to vrednost, obenem pa to ne bi odražalo razmer na globalnih trgih.(več)

Evropski poslanci prižgali zeleno luč večji enakopravnosti spolov v upravah
Evropski poslanci so sprejeli t. i. direktivo o zastopanosti žensk v upravnih odborih podjetij. Cilj direktive je uvesti pregledne postopke zaposlovanja, da bodo do konca junija 2026 ženske zasedale vsaj 40 odstotkov delovnih mest neizvršnega direktorja oziroma 33 odstotkov vseh direktorskih položajev, so sporočili iz Evropskega parlamenta.(več)

Evropski parlament podprl nova pravila o zaščiti kritične infrastrukture
Poslanci v Evropskem parlamentu so včeraj podprli nova pravila za izboljšanje odpornosti osnovne infrastrukture EU, o katerih sta se dogovorila parlament in Svet EU. Poudarili so, da je ob grožnjah kibernetskih napadov, pa tudi v luči pandemije covida-19 in vojne v Ukrajini zaščita kritične infrastrukture v EU ključnega pomena.(več)