Dnevne zakonodajne novosti / 25. april 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Ustanovna seja novega sklica DZ predvidoma 13. maja
Tema dneva

Na nedeljskem glasovanju so se volivci izrekli, koga želijo v prihodnjih štirih letih na poslanskih sedežih, na končne izide parlamentarnih volitev pa bo treba še počakati. Novi sklic DZ se bo na ustanovni seji predvidoma sestal 13. maja, nato pa bo na potezi predsednik republike Borut Pahor, ki bo DZ predlagal kandidata za novega mandatarja. Na volitvah z najvišjo udeležbo po letu 2000 je največ volivcev obkrožilo Gibanje Svoboda, ki je glede na delne rezultate dobila 41 poslanskih mandatov, kar je doslej največ v zgodovini.(več)

Ustavno sodišče zavrnilo vlado glede varstvenega režima Pivških presihajočih jezer
Ustavno sodišče je konec marca na zahtevo vlade odločilo, da določba odloka o Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera, ki na območju parka ne dovoljuje gradnje novih tranzitnih energetskih, telekomunikacijskih in prometnih infrastrukturnih ureditev, ni v neskladju z ustavo in zakonom o ohranjanju narave.(več)

Vozniki avtobusov dosegli pravico do poklicnega zavarovanja
Skoraj deset let potem, ko so jim delodajalci prenehali plačevati poklicno zavarovanje, so vozniki avtobusov v javnem potniškem prometu dosegli, da se jim ta pravica ponovno prizna. Več tožbenih zahtevkov, ki jih je vložil Sindikat delavcev prometa in zvez, je pravnomočno zaključenih v korist voznikov, pri preostalih pričakujejo enak rezultat.(več)

Razrešeni člani upravnega odbora ARRS nameravajo obtožbe vlade izpodbijati po sodni poti
Menjava štirih članov upravnega odbora ARRS iz političnih vzgibov je po mnenju ponovno razrešenih članov grob poseg v avtonomijo ključne institucije raziskovalnega podsistema. Menijo, da je njihova dolžnost, da obtožbe vlade izpodbijajo po sodni poti in tako prispevajo svoj del k delovanju pravne države, so zapisali v sporočilu za javnost.(več)

Delež okoljskih davkov v Sloveniji se v zadnjih letih zmanjšuje
Delež okoljskih davkov se v primerjavi z vsemi davki in socialnimi prispevki v Sloveniji od leta 2015 naprej zmanjšuje. Tedaj je znašal 10,3 odstotka, v 2020 pa 7,4 odstotka, je ob dnevu Zemlje sporočil državni statistični urad.(več)

Nekdanja uslužbenka SDT obtožbe izdajanja tajnih podatkov zanika
Nekdanja uslužbenka Specializiranega državnega tožilstva (SDT), ki je obtožena izdajanja tajnih podatkov članom kriminalnih združb, na petkovem predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču krivde ni priznala. Pred sojenjem mora sodišče odločiti o predlogu obrambe za izločitev dokazov, poročajo mediji.(več)

Zaradi praznikov ta teden le malo sodnih obravnav
Zaradi praznikov ta teden na sodiščih ni razpisanih prav veliko obravnav. Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je pričakovati izrek sodbe radiologu Zoranu Miloševiču, ki mu tožilstvo očitka nedovoljeno prejemanje daril. Razpisan je tudi narok v sojenju skupini iz zdravstva, obdolženi nedovoljenega dajanja oz. prejemanja daril podjetju Advanta.(več)

Slovenska sodišča posodabljajo videokonferenčno opremo
Ministrstvo za pravosodje bo predvidoma do naslednjega meseca z novo videokonferenčno opremo opremilo 46 razpravnih dvoran na devetnajstih slovenskih sodiščih, ob tem pa so podobno opremo že namestili tudi v prostorih Zavoda Hiša za otroke, ki skrbi za celostno obravnavo otrok, žrtev kaznivih dejanj.(več)

EU z dogovorom o aktu o digitalnih storitvah
EU je v soboto zgodaj zjutraj uskladila akt o digitalnih storitvah (DSA), ki prinaša varnejše spletno okolje. Akt uvaja ostrejša pravila za platforme in spletne strani, ki razpolagajo z vrsto prepovedanih vsebin, kot so sovražni govor in slike spolnih zlorab otrok, in zagotavlja zaščito osnovnih pravic uporabnikov.(več)

Bruselj v luči ukrajinske krize predlaga povečanje proračuna EU
Evropska komisija je spričo vojne v Ukrajini predlagala povečanje proračuna Evropske unije za letos. Predlaga povečanje za 99,8 milijona evrov v obveznostih in za 176 milijonov evrov v plačilih. Sredstva bodo v pomoč predvsem državam, ki se soočajo z največjim pritokom migracij iz Ukrajine.(več)