Dnevne zakonodajne novosti / 1. junij 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 58 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 90/2022 z dne 5.7.2022
TEMA DNEVA
Na portalu Tax-Fin-Lex odslej tudi pravno ter računovodsko in davčno svetovanje
Tema dneva

Z današnjim dnem je na portalu Tax-Fin-Lex dostopna nova storitev TFL Svetovanje, ki ponuja strokovno svetovanje s področja prava, računovodstva in davkov. Svetovalno ekipo sestavljajo izkušeni pravniki z opravljenim pravniškim državnim izpitom ter priznani računovodski in davčni strokovnjaki. S storitvijo TFL Svetovanje lahko zaupno komunikacijo s strokovnjakom opravite kar na daljavo.

Po več kot 17 letih delovanja je Tax-Fin-Lex uspešna in prepoznavna znamka, ki zagotavlja odličnost, kakovost in vrhunsko podporo pravnikom, računovodjem, podjetnikom, kadrovikom in zaposlenim v javnemu ali zasebnem sektorju. Poleg pravno-poslovnega portala, založništva in izobraževanja bo z novo storitvijo TFL Svetovanje ponudila profesionalno strokovno svetovanje ter s tem zaokrožila nabor vseh storitev na enem mestu, kar je tudi njeno vodilo in zaveza.(več)

Vlada izdala novo uredbo o odpadkih
Vlada je na včerajšnji redni seji izdala novo uredbo o odpadkih. Spremembe so večinoma posledica precej obsežnih sprememb evropske direktive o odpadkih, izhaja iz sporočila po seji vlade. V njem izpostavljajo tudi mnenje Evropske komisije, s katerim je Sloveniji očitana zamuda pri prenosu omenjenih sprememb.(več)

Čez sito pristojnih odborov še zadnji ministrski kandidati
Pristojni parlamentarni odbori so po včerajšnjih zaslišanjih zeleno luč prižgali še zadnjim kandidatom za ministre, in sicer za kmetijstvo Ireni Šinko, za infrastrukturo Bojanu Kumru, za delo Luki Mescu, za kulturo Asti Vrečko in za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu. O listi ministrskih kandidatov bo DZ odločal danes na izredni seji.(več)

Mesec napovedal boj proti revščini, prekarnosti in birokratizaciji
Kandidat za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je v svoji predstavitvi pred odborom DZ za delo poudaril, da se bo zavzemal za blaginjo za vse, ne le za peščico. Poudarek bo na boju proti revščini in prekarnosti, prav tako pa želi debirokratizirati postopke na socialnem področju.(več)

Brežan napovedal tudi novelo zakona o varstvu okolja
Pred člani odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor se je včeraj predstavil tudi kandidat za ministra za okolje in prostor Uroš Brežan. Med drugim je napovedal novelo nedavno sprejetega novega zakona o varstvu okolja, večjo samozadostnost pri ravnanju z odpadki, sprejem podnebnega zakona ter strateški načrt za reševanje stanovanjske problematike.(več)

Sprejeta uredba o izvajanju zakona o stanovanjski jamstveni shemi za mlade
Vlada je v ponedeljek sprejela uredbo o izvajanju zakona o stanovanjski jamstveni shemi za mlade, ki podrobneje ureja dokumentacijo, s katero kreditojemalec dokazuje izpolnjevanje pogojev po zakonu, ureja pa tudi prehod zastavne pravice na nepremičnini, ki je predmet financiranja, in morebitnih drugih pravic na državo v primeru unovčitve jamstva.(več)

Na pošto drugi paket informativnih izračunov dohodnine
Finančna uprava RS (Furs) je na pošto odpremila drugi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2021. Vanj je vključila izračune za 503.710 zavezancev, skupaj s konec marca izdanimi 989.325 informativnimi izračuni jih je tako letos pripravila za 1.493.035 zavezancev. Do konca junija bo izjemoma sledil še tretji sveženj.(več)

V zadevi sadra kaznivih dejanj osumljene štiri fizične in dve pravni osebi
V zvezi z nedovoljenim odlaganjem prek 500 ton sadre na kmetijskih zemljiščih na Koroškem so kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja osumljene štiri fizične in dve pravni osebi, so včeraj sporočili iz Policijske uprave (PU) Celje. Napovedali so vložitev kazenske ovadbe, osumljenim grozi zaporna kazen.(več)

Po vrhu EU voditelji zadovoljni z doseženim dogovorom o embargu na rusko nafto
Voditelji EU so se na včeraj končanem izrednem vrhu dogovorili o embargu na uvoz ruske nafte, v skladu s katerim se bodo članice do konca leta odpovedale 90 odstotkom nafte iz Rusije. Madžarski premier Viktor Orban, ki je dolgo blokiral sprejetje sankcij, je z dogovorom zadovoljen. Dogovor naj ne bi bistveno vplival na cene energentov v Sloveniji.(več)

V EU vzpostavljena platforma za registracijo oseb z začasno zaščito
Delovati je začela platforma Evropske komisije za registracijo oseb, ki uživajo začasno zaščito ali ustrezno zaščito v skladu z nacionalno zakonodajo. Platforma bo državam članicam EU omogočila izmenjavo informacij o registriranih osebah v realnem času, so sporočili iz Bruslja.(več)