Dnevne zakonodajne novosti / 9. maj 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 57/2017 z dne 17.10.2017
TEMA DNEVA
Premier pričakuje rezultate
Tema dneva

Premier Miro Cerar od ministrice za delo Anje Kopač Mrak poleg sprememb pri organizaciji centrov za socialno delo zelo kmalu pričakuje tudi predlog sprememb delovnopravne zakonodaje. Cerar je na novinarski konferenci v poslanski skupini SMC spomnil, da glede reorganizacije centrov potekajo zadnja koalicijska usklajevanja. Pri delovnopravni zakonodaji pa je, kot pravi, ministrici jasno povedal, da mora najti uravnotežene rešitve. "Ne le take, ki so dopadljive sindikatom, kot se je v neki fazi dogajalo, ampak takšne, ki bodo v korist tako gospodarstva kot delavcev," je pojasnil premier. Napovedal je tudi vztrajanje pri zakonodajnih spremembah v zdravstvu, čeprav je zdravstvena reforma po njegovih ocenah izredno zahtevna in naporna.

Ustanovitev sveta za človekove pravice
V javni razpravi je še do petka predlog novele zakona o varuhu človekovih pravic. Osnovni cilj predloga novele zakona je zagotoviti polno izvajanje Pariških načel o statusu državnih institucij za človekove pravice. Med drugim se predvideva ustanovitev Sveta za človekove pravice in temeljne svoboščine. Člane sveta bi imenoval varuh na podlagi javnega razpisa, v okviru katerega bi svoje predstavnike predlagale organizacije civilne družbe. Dva člana bi bila predstavnika znanosti. V svetu bi sodelovali tudi predstavniki informacijskega pooblaščenca, zagovornika načela enakosti, državnega zbora, državnega sveta in vlade, vendar slednji ne bi imeli glasovalne pravice, ampak le posvetovalni glas.

Vlada izbrala izrednega člana uprave Mercatorja
Vlada je po uveljavitvi zakona o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena na dopisni seji sklenila, da za izrednega člana uprave Mercatorja predlaga Gregorja Planteua, trenutnega direktorja rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. O imenovanju bo sedaj odločilo sodišče, in sicer v treh dneh od prejema predloga vlade. Izredni član uprave bo bdel nad posli Mercatorja z Agrokorjem. Kot je po seji povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, je bil Planteu izbran na podlagi strokovnih izkušenj. Minister pričakuje, da bo Planteu funkcijo nastopil najkasneje v ponedeljek.

Vajeništvo in drugi tir preživela veto
Državni zbor je s 56 glasovi za in 19 proti vnovič potrdil zakon o vajeništvu, na katerega je državni svet 26. aprila izglasoval veto. Proti zakonu so glasovali v SDS, NSi in ZL, za pa v koaliciji in poslanski skupini nepovezanih poslancev. Prav tako zaradi veta v DS so poslanci spet, in sicer z 49 glasovi za in 25 proti, še drugič v dobrih dveh tednih potrdil zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper. Podporo zakonu so tudi tokrat zagotovile le koalicijske stranke. Premier Cerar je po glasovanju ponovil, da je projekt pomemben za razvoj Luke Koper, železnic in celotno državo.

Vladni ukrepi glede razgradnje NEK
Računsko sodišče je kot zadovoljive ocenilo popravljalne ukrepe vlade, ministrstva za infrastrukturo ter Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz nje glede zagotavljanja sredstev za razgradnjo Neka in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Neka. Vlada je med drugim navedla, da bo do 30. junija državnemu zboru v obravnavo in sprejem poslala predlog novega zakona o Skladu za financiranje razgradnje Neka ter odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva iz Neka. Glede določitve nadomestila za omejeno rabo prostora bo vlada ustanovila medresorsko delovno skupino, ki bo proučila veljavno ureditev in predlagala rešitve.

Prav(n)a rešitev že šestič uspešna
Tekmovanje Prav(n)a rešitev, ki ga organizira Ženevski klub Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, je vseslovensko tekmovanje, na katerem so se študentje slovenskih pravnih fakultet letos že šestič spopadli z reševanjem praktičnih primerov s področja gospodarskega prava, ki jih pripravijo najuglednejše slovenske odvetniške pisarne. Na tekmovanju je sodelovalo kar 132 tekmovalcev. Najprej so se spopadli v predtekmovanju, najboljših 45 med njimi – to je 15 ekip – pa se je uvrstilo v finalni del. Portal Tax-Fin-Lex je tudi letos tradicionalno podprl Ženevski klub, saj smo študentom omogočili uporabo portala za namen iskanja sodne prakse, člankov in drugih informacij, potrebnih za uspešno iskanje prav(n)e rešitve. Rezultate in druge zanimive podrobnosti o tekmovanju bomo objavili popoldne v TFL Glasniku.(TFL)