Dnevne zakonodajne novosti / 19. februar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Sodišče ugodilo tožbi glede dovoljenja za nuklearko
Tema dneva

Upravno sodišče je ugodilo tožbi treh nevladnih okoljskih organizacij ter odpravilo odločitev Agencije RS za okolje iz leta 2017, da za 20-letno podaljšanje delovanja Nuklearne elektrarne Krško ni treba izvesti presoje vplivov na okolje. Arso bo tako moral o tem presojati znova. Ob tem bo moral ugotoviti, katere investicije je treba izvesti, da bo podaljšanje obratovanja sploh možno. Če bo Arso odločil, da je presoja vplivov na okolje potrebna, bo treba pripraviti okoljsko poročilo in izvesti tudi čezmejno presojo.(več)

Vlada o razmerah v zvezi z novim koronavirusom
Slovenska vlada se je na včerajšnji dopisni seji seznanila z razmerami v svetu in Sloveniji v zvezi z novim koronavirusom. Kot so sporočili iz urada za komuniciranje, v Sloveniji ni bil potrjen še noben primer obolelega s koronavirusom, prav tako ni bil nihče repatriiran iz Wuhana. V Sloveniji so bili sprejeti potrebni ukrepi.(več)

2TDK bo sledil odločitvi Državne revizijske komisije
Projektna družba za izgradnjo drugega tira 2TDK bo sledila odločitvi Državne revizijske komisije in zaradi sporne reference pozvala najugodnejšega ponudnika, družbo Markomark Nival, k zamenjavi podizvajalca na razpisu za dela za prečkanje Glinščice, je napovedal generalni direktor družbe Dušan Zorko. To mora potrditi še strokovna komisija družbe in določiti rok.(več)

GZS kritična do predlaganih sprememb zakona o varstvu okolja
Gospodarstvo razburja novela zakona o varstvu okolja, ki je znova v javni obravnavi in ki naj bi na novo uredila ravnanje z odpadki in proizvajalčevo razširjeno odgovornost. V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ocenjujejo, da bo stanje na področju odpadkov v primeru sprejema novele še slabše kot sedaj.(več)

Ministrstvo nadaljuje z ukrepanjem glede odpadne embalaže
Na ministrstvu za okolje in prostor ob opozorilih zbornice komunalnega gospodarstva o vnovičnem kopičenju odpadne embalaže na dvoriščih komunalnih podjetij zagotavljajo, da nadaljujejo z ukrepanjem za reševanje problematike odpadne embalaže. Konec meseca bodo npr. odprli javno naročilo za interventni odvoz komunalne embalaže, nakopičene v 2019.(več)

Upokojencem konec meseca 3,2 odstotka višje pokojnine
Upokojenci bodo konec meseca prejeli 3,2 odstotka višje pokojnine, je včeraj sklenil svet pokojninskega zavoda. Pokojnina v višini 600 evrov bo tako po uskladitvi višja za 19,20 evra. Redno usklajeni zneski bodo veljali že od 1. januarja.(več)

NIJZ predlaga brezplačno cepljenje proti gripi za malčke
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) bodo predlagali, da bi bilo cepljenje proti gripi že v naslednji sezoni za otroke, stare od šest do 23 mesecev, brezplačno. Če bo predlog potrjen, staršem za tovrstno cepljenje ne bo več treba seči v žep, bo pa odločitev za to cepljenje še naprej prostovoljna, piše Dnevnik.(več)

Sazas pravnomočno izgubil tožbo proti Dnevniku
Ljubljansko višje sodišče je potrdilo sodbo okrožnega sodišča, po kateri je Dnevnikova novinarka Anja Hreščak o Sazasovem spornem nakazovanju denarja v Švico poročala objektivno, ne z namenom blatenja in diskreditacije, je včeraj poročal Dnevnik. Sodba v odškodninski tožbi, težki 50.000 evrov, zaradi domnevne krnitve ugleda Sazasa je tako pravnomočna.(več)

EU na črni seznam davčnih oaz dodala britanske Kajmanske otoke
Finančni ministri EU so osvežili črni seznam davčnih oaz, na katerega so dodali Kajmanske otoke, Panamo, Sejšele in Palau. Kajmanski otoki so prvo britansko čezmorsko ozemlje, ki se je znašlo na tem seznamu, in to manj kot tri tedne po brexitu. Panama, ki so jo leta 2018 s seznama umaknili, pa se nanj spet vrača.(več)