Dnevne zakonodajne novosti / 12. januar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 11/2021 z dne 22.1.2021
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče zadržalo izvajanje zakona o vojaških investicijah
Tema dneva

Ustavno sodišče je do dokončne odločitve o ustavni skladnosti zadržalo izvrševanje zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski od letos do leta 2026. Koordinator Levice Luka Mesec, ki je zahtevo za presojo podal, je odločitev pozdravil, na obrambnem ministrstvu pa so jo označili za nesorazmerno. Ustavno sodišče je sklep sprejelo s šestimi glasovi proti trem, zadevo pa bo obravnavalo absolutno prednostno.(več)

Vloga za solidarnostni dodatek za otroke že na voljo, za študente kmalu
Vloga za izplačilo solidarnostnega dodatka za otroke, ki ga določa sedmi protikoronski zakon, je že dostopna na portalu eUprava. Velja za starše samo tistih otrok, ki ne prejemajo otroškega dodatka. Vlogo za dodatek študentom pa bo mogoče oddati od četrtka in do konca januarja, so sporočili z ministrstva. Po 31. januarju vloge torej ne bo več mogoče oddati.(več)

V kratkem na voljo obrazec za subvencioniranje hitrih testov
Pri Finančni upravi RS (Furs) bo kmalu na voljo obrazec za pridobitev pomoči za nakup hitrih antigenskih testov na novi koronavirus, ki jo sedmi protikoronski zakon ponuja podjetjem in samostojnim podjetnikom. Obrazec bo predvidoma dostopen v četrtek, so sporočili s Fursa.(več)

Nova izjava za mesečni temeljni dohodek že na voljo
Na portalu eDavki in prek mobilne aplikacije eDavki je že omogočena oddaja izjave za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka za novo trimesečno obdobje. Samozaposleni, družbeniki, kmetje in verski uslužbenci jo lahko vložijo najpozneje do 31. marca.(več)

Finančna uprava nadgradila mobilno aplikacijo eDavki
Furs je pred kratkim nadgradil svojo mobilno aplikacijo eDavki, ki je zavezancem za uporabo na pametnih telefonih na voljo od začetka leta 2019. Najpomembnejša novost je možnost poslovanja s finančno upravo v imenu drugih zavezancev.(več)

Vizjak: Celovitejša prenova stanovanjske zakonodaje v enem letu
Novela stanovanjskega zakona, katere predlog je vlada minuli teden poslala v DZ, vsebuje najnujnejše spremembe in tudi rešitve za več javnih najemnih stanovanj, pravi resorni minister Andrej Vizjak. Ostale potrebne spremembe na stanovanjskem področju naj bi bile del celovite prenove zakona, ki jo minister napoveduje v roku enega leta.(več)

Evropska komisija komentirala financiranje STA
Na splošno evropska pravila o državnih pomočeh članicam EU omogočajo pomoč tiskovnim agencijam kot nadomestilo za službo v splošnem gospodarskem interesu, je včeraj v Bruslju povedala govorka Evropske komisije za področje konkurence Arianna Podesta. Pod določenimi pogoji je lahko nadomestilo dodeljeno tudi brez predhodne odobritve komisije.(več)

Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi še v dodelavi
Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je sicer v glavni pristojnosti ministrstva za zdravje, so do odhoda ministra za zdravje Tomaža Gantarja intenzivno pripravljali. Zdaj je v fazi dodelave, je ob robu obiska v metliškem domu starejših občanov povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.(več)

Sodišče zopet ugotovilo protipravnost pri izročitvi kamerunskega državljana Hrvaški
Upravno sodišče je tudi v ponovljenem postopku ugotovilo, da je Slovenija ob predaji državljana Kameruna avgusta 2019 hrvaškim varnostnim organom ravnala protipravno. Po navedbah sodišča je kršila njegovo pravico do prepovedi kolektivnih izgonov, pravico do prepovedi mučenja in pravico do dostopa do azilnega postopka. Sodba še ni pravnomočna.(več)

Evropski komisar za jasna pravila v digitalnem svetu
Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton se je po nasilnem vdoru privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa v kongres zavzel za jasna pravila v digitalnem svetu. Kot je zapisal v prispevku za spletni medij Politico, je v zadnjih dneh postalo jasno, da se ne moremo zanašati na družbena omrežja in njihovo razlaganje prava.(več)