Dnevne zakonodajne novosti / 18. februar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Del zakona o urejanju trga dela neustaven
Tema dneva

Del zakona o urejanju trga dela, ki ureja izbor delodajalcev za vključitev v izvajanje programov aktivne politike zaposlovanja, je v neskladju z ustavo, je presodilo ustavno sodišče. Zakonodajalec namreč ni jasno določil pravil za odločanje v sodnem sporu. To po mnenju sodišča bistveno vpliva na uresničevanje pravice do sodnega varstva, ki jo imajo delodajalci zoper obvestilo zavoda za zaposlovanje. Državni zbor mora ugotovljeno protiustavnost 47. člena zakona odpraviti v roku leta dni.(več)

Revizijska komisija ugodila zahtevku za revizijo glede viadukta Glinščica
Državna revizijska komisija je ugodila zahtevku za revizijo pri razpisu za gradnjo viadukta Glinščica pri drugem tiru, ki ga je podal konzorcij podjetij Markomark Nival in Ekorel. "Čeprav je 2TDK upravičeno dvomil o višini zidu za referenco, je napačno postopal, ko je razveljavil razpis," je za STA pojasnil predsednik komisije Samo Červek.(več)

2TDK: Revizijska komisija spreminja dosedanjo prakso
Odločitev Državne revizijske komisije spreminja dosedanjo prakso, ki so ji sledili, so se včeraj na odločitev odzvali v 2TDK. Strokovna komisija projektne družbe bo, kot so napovedali, v najkrajšem času sprejela eno od odločitev, ki jih predvideva zakon. Ali bo 2TDK konzorcij pozval k zamenjavi podizvajalca, se v družbi tako še niso odločili.(več)

Povprečna mesečna plača lani navzgor
Povprečne mesečne plače so se lani zvišale. Povprečna mesečna bruto plača je znašala 1753,84 evra, s čimer je bila glede na leto 2018 nominalno višja za 4,3 odstotka, realno pa za 2,7 odstotka. Zvišala se je tudi povprečna mesečna neto plača, in sicer nominalno za 3,7 odstotka, realno pa za 2,1 odstotka. Znašala je 1133,50 evra.(več)

Ta mesec potekajo vpisi prvošolcev v osnovno šolo
V mesecu februarju potekajo vpisi otrok v 1. razred. V slednjega morajo starši vpisati otroke, ki so ali bodo v tem koledarskem letu dopolnili starost šest let, torej so bili rojeni leta 2014. Vpis poteka tako, da šola po poprejšnjem povabilu in pogovoru s starši izpolni vpisni list, ki ga starši nato podpišejo.(več)

Nov predlog proračuna EU za Slovenijo še vedno neustrezen
Nov pogajalski predlog za proračun EU za obdobje 2021-2027, ki ga je predstavil predsednik Evropskega sveta Charles Michel, je za Slovenijo še vedno neustrezen, je včeraj v Bruslju povedal zunanji minister Miro Cerar. V primerjavi s prejšnjim predlogom obstajajo rahle izboljšave na področju kohezijske politike, a to ni dovolj, je poudaril.(več)

Cerar: EU bo v Sredozemlju vzpostavila novo operacijo
EU bo v Sredozemlju vzpostavila novo operacijo za zagotavljanje izvajanja embarga na izvoz orožja v Libijo, ki bo nadgradila sedanjo operacijo Sophio, je povedal Cerar. EU želi na kopnem, v morju in zraku aktivno delovati za preprečitev trgovanja z orožjem, ki spodbuja konfliktnost v Libiji, je dodal.(več)

Šef evroskupine koronavirusu pripisuje le kratkoročne vplive
Vpliv koronavirusa na evropsko gospodarstvo bo kratkoročen, je včeraj ocenil predsednik evroskupine in portugalski finančni minister Mario Centeno. Kot je poudaril, je lahko velik vpliv virusa na Kitajsko gospodarstvo nedvomno razlog za skrb, a bolj dolgoročni obeti za rast v območju evra za zdaj ostajajo dobri.(več)

Avstralija spremenila vizumske pogoje za turiste, ki želijo delati
Avstralija je v luči uničujočih požarov spremenila vizumske pogoje za tujce, ki si želijo delati. Vlada v Canberri je turistom, ki imajo tudi delovni vizum, dala možnost, da pomagajo domačinom pri odstranjevanju posledic požarov, v zameno pa bodo pri istem delodajalcu lahko delali leto dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.(več)